Дієтолог розповіла, чим корисний булгур
З чим найкраще поєднувати крупу

Користь булгуру/Фото: dietolog.fus
Дієтолог Світлана Фус розповіла, чим корисний булгур та як його краще вживати.
Деталі
Для приготування крупи пшеничні зерна пропарюють, потім висушують на сонці, очищають від оболонок і подрібнюють до потрібного розміру. У 100 г крупи міститься 12 г білка, близько 2 г жирів, 63 г вуглеводів і 12 г клітковини, її калорійність — 340 ккал. У 100 г приготовленої з булгура каші кількість всіх зазначених інгредієнтів приблизно в 3 рази менше.
Оскільки при виробництві булгура в пшениці залишаються зародки, в цій крупі більше поживних речовин і вітамінів в порівнянні з манкою, кус-кусом і багатьма іншими популярними крупами. Булгур містить вітаміни групи В (крім 12), К і РР, фолієву кислоту, а також мінерали, в тому числі фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк, марганець, магній.
Варений булгур перетравлюється повільніше і довше створює відчуття ситості, якщо порівнювати з манкою і кус-кусом. Глікемічний індекс булгура 47, кус-куса 65, манки 75 одиниць.
Корисно в булгур додавати ягоди, фрукти або зелень, щоб поліпшити смак страви і наситити вітамінами. Традиційна страва з булгура-табуле, холодна варена крупа з зеленню і свіжими овочами, заправлена лимонним соком і оливковою олією.
Одна з переваг приготування страв з булгура-навіть при тривалому варінні він не розварюється до кашоподібного стану і не втрачає форми, як, наприклад, рис або перловка.
Булгур-поживна крупа, яка вносить різноманітність в харчування. І пам’ятайте, що є ще багато гідних зернових каш: перловка, просо, гречка, вівсянка та інші.
Варто звернути увагу, що булгур, як і інші каші, це, в першу чергу, вуглеводи. Ви часто чуєте, що вуглеводи краще їсти вранці і вдень, щоб запастися енергією для фізичної і розумової роботи і, найголовніше, не їсти ввечері, щоб не набирати вагу. Це лише частково вірно. Дієтолог радить з вечірнього прийому їжі прибрати в першу чергу прості вуглеводи-солодкі фрукти і овочі, сухофрукти, мед, солодощі. Саме їх потрібно вживати в першій половині дня. А ось невелика кількість такої каші, як булгур, з’їсти на вечерю можна.
Нагадаємо, чи потрібно приймати синтетичний вітамін С?
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!