Зменшує ризик раку: дієтолог назвала корисні властивості популярного напою
Сприятливий ефект буде залежати від типу цього напою
Корисні властивості кави/Фото: pexels
Після води та чаю, кава є одним із найбільш улюблених і популярних напоїв у світі. Про корисні властивості кави розповіла у своєму Instagram дієтолог Оксана Скиталінська.
Що говорять науковці про каву?
- Напій має протизапальні, антиоксидантні, антиангіогенні (такі, які протидіють росту пухлини), протиракові, хіміопротекторні (захищають організм при хіміотерапії) та гепатопротекторні властивості.
- Містить більше тисячі сполук, багато з яких ще не відкриті.
- Помірне вживання кави при хорошому самопочутті, за винятком деяких періодів життя жінки (вагітність і лактація), може мати позитивний ефект, значно зменшуючи різні хронічні захворювання.
- Споживання кави пов’язане з меншим ризиком раку голови та шиї.
- Є позитивний зв’язок між споживанням кави та смертністю від усіх причин (приблизно 6% втрачених років здорового життя можна було б запобігти, якби всі споживачі випивали три чашки кави на день).
- Вживання кави пов’язане з меншим ризиком розвитку хронічних захворювань печінки.
Яку каву вибрати: розчинну чи натуральну
Сприятливий ефект буде залежати від типу кави. Дієтолог пояснює:
Вона хороша, незалежно від того, розчинна вона, мелена або без кофеїну, і пов’язана зі зниженим ризиком хронічних захворювань печінки, включаючи гепатит та гепатоцелюлярний рак
За словами Скиталінської, регулярне та помірне споживання кави може знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань.
Нагадуємо: самолікування може бути шкідливим для вашого здоровʼя. Обовʼязково зверніться до лікаря для консультації.
Раніше ми писали, чи можна вживати щоденно м'ясо.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!