7 нутрієнтів, які не отримати з рослинної їжі
Щоб раціон працював на користь, важливо врахувати усі нюанси

7 нутрієнтів, які не отримати з рослинної їжі/Фото: pexels
Рослинне харчування – це вибір, який потребує особливої уваги до деталей. Є речовини, які складно або неможливо отримати з рослинних продуктів. Або ж їхнє засвоєння знижене – і організм не встигає компенсувати нестачу.
Деталі
Нутрієнти – це речовини, які необхідні для підтримки життєдіяльності нашого організму. Вони включають білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали та воду. Нутрієнти відіграють ключову роль у забезпеченні енергією, будівництві та відновленні тканин, підтримці імунної системи та регулюванні різних фізіологічних процесів.
Щоб раціон працював на користь, ці нюанси важливо враховувати, каже дієтолог Наталія Самойленко.
- Вітамін B12 – є лише в продуктах тваринного походження (риба, м'ясо, молочні продукти, яйця). Важливий для кровотворення, нервової системи, роботи мозку. Дефіцит може роками не проявлятися, але поступово виснажує запаси в печінці. Добавки або збагачені продукти (наприклад, харчові дріжджі) – обов’язкові.
- Вітамін D3. Існує два типи харчового вітаміну D: D2, що міститься в грибах і засвоюється значно гірше, і D3, що міститься в продуктах тваринного походження (жирна риба, жовтки). У нашому кліматі – майже завжди потрібна профілактична добавка. Є веганські форми добавок з лишайників.
- DHA (омега-3). ALA з чіа чи льону перетворюється в DHA на рівні лише 2–5%. Але саме DHA критично важлива для мозку, нервової системи, зору та розвитку плоду під час вагітності. Веганська альтернатива – добавка омега-3 з водоростей.
- Креатин і карнозин. Є лише в продуктах тваринного походження. Частково синтезуються в організмі, зокрема печінкою, але вегетаріанці мають нижчі рівні в м’язах і мозку. Це може знижувати витривалість і когнітивну функцію. Добавки особливо корисні при навантаженнях – розумових та фізичних.
- Гемове залізо. Засвоюється у 2–3 рази краще, ніж негемове, і не блокується фітатами. Присутнє лише в продуктах тваринного походження. У людей на рослинному харчуванні частіше виявляється прихований дефіцит заліза. Веганам варто контролювати феритин і комбінувати рослинні джерела заліза з вітаміном C, уникаючи кави/чаю під час їжі.
- Таурин. Відіграє роль в роботі серця, сітківки, мозку. Таурин не вважається незамінним у раціоні, оскільки ваша печінка виробляє його в невеликій кількості. Проте, харчовий таурин також важливий для підтримки рівня в організмі.
Навіть збалансоване харчування не гарантує повноцінності без об’єктивного контролю. Якщо ви дотримуєтесь переважно рослинного меню – варто разом із лікарем підібрати добавки з урахуванням аналізів.
Більше ніякої сутулості: як покращити поставу, поки ви спите
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!