RU UA
1

Скільки солі можна дітям? (Інфографіка)

Здоров'я 10:54 - 05 червня 2024

Натрій. Діти не повинні отримувати його занадто багато

Максимально дозволене споживання солі? 2.3 г натрію – це 1 ч.л. кухонної солі

Максимально дозволене споживання солі? 2.3 г натрію – це 1 ч.л. кухонної солі

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Натрій є сполукою, яка потрібна людям, але діти не повинні отримувати його занадто багато.

Маленькі нирочки, які розвиваються, ще не в змозі переробляти велику кількість. Якщо давати дитині, особливо на першому році життя, занадто багато солі, це може порушити роботу ниркової та серцево-судинної системи, підвищити артеріальний тиск. Багата сіллю дієта також може вплинути на смакові уподобання в майбутньому.

Вміст солі вказується на етикетці як натрій. Ви можете визначити кількість солі в їжі, помноживши кількість натрію на 2,5.

Максимально дозволене споживання солі

  • Перші 12 місяців – менше 1 г солі (400 мг натрію). Не рекомендується солити їжу взагалі. Діти цього віку задовольняють свою добову потребу лише за рахунок грудного молока, суміші та натрію, що природньо присутній в прикормі.
  • 1–3 роки — 2 г солі (0.8 г натрію)
  • 4–6 років — 3 г солі (1.2 г натрію)
  • 7-10 років – 5 г солі (2.0 г натрію)
  • 11 років і старше – 6 г солі (2.3 г натрію)

2.3 г натрію – це 1 ч.л. кухонної солі.

Як батьки, ви можете обмежити кількість солі, яку споживає ваша дитина, кількома способами:

  • Враховуйте, що сіль міститься у багатьох готових продуктах, напівфабрикатах та закусках, тому читайте етикетки і уникайте продуктів з високим вмістом солі.
  • Обирайте цільну їжу – овочі, фрукти, рибу, мʼясо, яйця, молочні продукти, бобові, цільнозернові каші.
  • Багато солі в твердих сирах, оливках, квашених овочах, слабосоленій рибі, консервах, хлібі, тому їх споживання має бути помірним.
  • Намагайтесь готувати їжу вдома. Це може значно зменшити споживання солі, зокрема завдяки використанню спецій і трав для заміни солі та покращення смаку.
  • Пояснюйте дітям важливість здорового харчування і залучайте їх до процесу приготування їжі.
  • Сприяйте формуванню здорових харчових звичок, які вони зможуть зберегти у дорослому житті.

Цікаво, що середня людина споживає сіль:

  • З оброблених і готових харчових продуктів — 77%
  • З природних джерел — 12%
  • Додавання під час їжі — 6%
  • Додавання при приготуванні їжі — 5%

Біль у правому боці, що це? Який характер болю є небезпечним? 5 питань експерту.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин