ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Надмірне вживання солі призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку: як уникнути ризиків

Здоров'я 17:06 - 12 червня 2024

ВООЗ рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу

Яка норма споживання солі та на що вона впливає/Фото: Рexels

Яка норма споживання солі та на що вона впливає/Фото: Рexels

Більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, яку небезпеку несе надмірне вживання солі та як споживати її нормовано.

Деталі

За даними ВООЗ середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже 2 мільйонів смертей щороку.

Українські діти споживають набагато більше солі ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г. Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом.

Причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:

  • Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань;
  • Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності;
  • Збереження кісткової тканини;
  • Профілактика ожиріння
  • Зменшення споживання;
  • Покращення смакових відчуттів;
  • Підтримка загального здоров'я.

Щоби уникнути цих ризиків Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити кількість солі у раціоні до 5 грамів на добу.

Щоби зменшити її споживання, ВООЗ пропонує:

  • їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
  • обирати продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
  • готувати їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
  • використовувати трави та спеції для приправлення страв замість солі;
  • обмежити використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
  • прибрати сільничку зі столу.

Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоров'я.

Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування. Важливо знати прості правила, які допоможуть вберегтися від ботулізму.

Джерело: МОЗ

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин