ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Літо – сезон підвищеного ризику кишкових інфекцій: як запобігти зараженню

Здоров'я 19:27 - 27 червня 2024

В Центрі громадського здоров'я розповіли, як уникнути гострих кишкових інфекцій

Як запобігти зараженню кишковими інфекціями в епідемічний період/Фото: Рexels

Як запобігти зараженню кишковими інфекціями в епідемічний період/Фото: Рexels

Літо – сезон підвищеної уваги епідеміологів до групи кишкових інфекцій, зокрема холери, гепатиту A та сальмонельозу. В Центрі громадського здоров'я розповіли, як запобігти зараженню кишковими інфекціями в епідемічний період.

Деталі

Цьогоріч ситуація в Україні ускладнюється тим, що відключення електроенергії збільшують ризики поширення гострих кишкових інфекцій. Найдієвіший спосіб уникнути гострих кишкових інфекцій – мити руки, фрукти й овочі, термічно обробляти та правильно зберігати їжу.

Більшість кишкових хвороб мають схожі симптоми: слабкість; підвищення температури; діарея; блювання; запаморочення тощо. У разі їх появи негайно звертайтеся до лікаря — не займайтеся самолікуванням!

Відсутність води може цьому завадити, тому варто створити запас води – питної та технічної. Також, потрібно вживати продукти належної якості. В комплексі це зробить ситуацію більш контрольованою.

Більшість кишкових хвороб мають схожі симптоми: слабкість; підвищення температури; діарея; блювання; запаморочення тощо. У разі їх появи негайно звертайтеся до лікаря — не займайтеся самолікуванням!

Щоб не заразитися гострими кишковими інфекціями, обов’язково:

  • перед вживанням їжі мийте руки, а також овочі та фрукти;
  • їжте продукти, які зберігаються з дотриманням температурного режиму;
  • вживайте кип’ячену, бутильовану або очищену спеціальними фільтрами воду;
  • купуйте продукти тільки в місцях з контролем якості продукції, як-от торгівельні мережі та офіційні ринки.

Уникайте:

  • води сумнівної якості — якщо немає доступу до іншої, обов’язково прокип’ятіть її;
  • непровареної або недосмаженої їжі;
  • швидкопсувних харчів улітку, наприклад, кондитерських виробів з кремом.

У Львівській області 23 людини госпіталізовані із симптомами харчового отруєння, повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб. Розпочато епідрозслідування причин та умов виникнення спалаху.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин