RU UA
1

Сезон городини – чудовий час для здорових харчових звичок: МОЗ поділилося порадами

Здоров'я 10:32 - 02 липня 2024

Брак фруктів і овочів у раціоні небезпечний для здоров'я

В МОЗ розповіли про користь фруктів та овочів/Фото: Unsplash

В МОЗ розповіли про користь фруктів та овочів/Фото: Unsplash

Літо – сезон садовини й городини, тож важливо скористатися з цієї пори, щоби перейти до більш здорових харчових звичок. У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли про користь фруктів та овочів та поділилися порадами щодо їх вживання.

Деталі

Фрукти та овочі зберігаються краще, ніж м’ясо-молочні продукти, отже, точно стануть у пригоді за тривалих відключень світла. До того ж за даними ВООЗ без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом.

Брак фруктів і овочів у щоденному раціоні збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ): ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку.

Важливий також і склад фруктів та овочів – вони багаті на вітаміни й мінерали, містять клітковину та корисні нехарчові речовини, такі як рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Отже, багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

ВООЗ рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів на день, з яких овочі – приблизно половина.

Ось деякі поради щодо вживання:

  • Вживайте різні овочі й фрукти. Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.
  • Не нехтуйте розмаїттям форм. Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.
  • Експериментуйте з рецептами. Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.
  • Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі. Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Пам'ятайте про силу маленьких кроків – поступово випроваджуйте здорові звички у своє життя і харчування – це допоможе у профілактиці багатьох захворювань.

Літо – сезон підвищеної уваги епідеміологів до групи кишкових інфекцій, зокрема холери, гепатиту A та сальмонельозу. В Центрі громадського здоров'я розповіли, як запобігти зараженню кишковими інфекціями в епідемічний період.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин