RU UA
1

Як обрати ОМЕГА-3. На що потрібно звертати увагу (ІНФОГРАФІКА)

Здоров'я 11:11 - 04 липня 2024

Омега-3 жирні кислоти підтримують роботу серця та мозку

На ринку представлений величезний асортимент, і легко розгубитися при виборі

На ринку представлений величезний асортимент, і легко розгубитися при виборі

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Омега-3 жирні кислоти підтримують роботу серця та мозку. Якщо ви не отримуєте їх достатньо з їжею, то можете приймати добавки. Проте на ринку представлений величезний асортимент, і легко розгубитися при виборі. На що потрібно звертати увагу.

Вид омега-3. Існує три основні:

  • EPA (ейкозапентаєнова кислота) і DHA (докозагексаєнова кислота): є переважно в рибі та морепродуктах, організм їх використовує найбільш ефективно. Переконайтеся, що добавка містить їх.
  • ALA (альфа-ліноленова кислота): рослинне джерело омеги-3, є у насінні льону, чіа, горіхах та деяких оліях. ALA перетворюється в організмі на EPA і DHA, але цей процес є менш ефективним.

Кількість омега-3. На упаковці може бути написано, що 1 капсула містить 1000 мг. Однак на звороті ви прочитаєте, що EPA та DHA - лише 320 мг.

Риб’ячий жир зазвичай має близько 30% EPA і DHA, тобто 70% складають інші жири. Є також добавки, в яких EPA і DHA можуть досягати 90%.

500 мг EPA і DHA рекомендується щоденно для підтримки здоров'я. Лікувальне дозування значно вище – 1000+.

Дата виготовлення та умови зберігання. Риб'ячий жир має тенденцію окислюватися та втрачати свої властивості. Коли він псується, то має неприємний запах і стає неефективним та навіть шкідливим. Вибирайте добавки в темних упаковках, які захищають від світла і тепла. Перевірте дату, понюхайте продукт і перевірте, чи містить він антиоксидант, наприклад вітамін Е.

Якість. Намагайтеся купувати продукти, які мають сертифікацію від відомих організації, таких як IFOS та GOED. Сертифікати гарантують чистоту продукту та правильну концентрацію жирних кислот.

Уникайте добавок з доданими штучними інгредієнтами, барвниками або консервантами. Якісний продукт має бути чистим і містити мінімум додаткових компонентів.

Для вегетаріанців підійдуть добавки на основі водоростей, які також містять DHA і EPA. Це чудова альтернатива, адже насправді EPA і DHA в рибі походять із водоростей, які вона споживає. А от інші вегетаріанські варіанти зазвичай містять лише ALA.

Найкраще вживати омега-3 під час їжі, яка містить жир, оскільки жир покращує засвоєння.

Професійне вигорання. 5 питань експерту.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин