Як захиститися від гострих кишкових інфекцій у спеку: корисні поради
Вважливо своєчасно звернути уваги на перші симптоми та звернутись до лікаря

Як захиститися від гострих кишкових інфекцій /Фото: Bing
Літній сезон традиційно характеризується підвищеним рівнем захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ). Основними причинами ГКІ є споживання їжі, яка не була належним чином термічно оброблена, а також неякісні продукти, придбані на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі.
Деталі
За перші п'ять місяців 2024 року в Україні було зафіксовано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій, що більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли зареєстровано 17 111 випадків. Найвища кількість випадків ГКІ зафіксована в Одеській (2313 випадків, або 11,4% від загальної кількості), Дніпропетровській (1721 випадок, або 8,5%), Львівській (1832 випадки, або 8,9%) та Вінницькій областях (1660 випадків, або 8,2%).
У спекотний період слід бути особливо обережними: регулярно мити руки, посуд, вживати тільки свіжі, добре помиті фрукти та овочі, та належно приготовані страви, а також пити чисту воду.
Літні люди, діти, а також люди з хронічними захворюваннями або ослабленим імунітетом найбільш вразливі до кишкових інфекцій.
При тяжкому перебігу без своєчасного медичного втручання, ГКІ можуть призвести до серйозних ускладнень, таких як:
- інфекційно-токсичний шок;
- ниркова недостатність;
- гіповолемічний шок;
- летальний результат.
Симптоми ГКІ
Період від зараження до перших клінічних проявів триває від кількох годин до 2-3 діб. Захворювання починається раптово: з'являються нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива сильна загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38-39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок.
При появі хоча б кількох з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря. Не займайтеся самолікуванням, оскільки неправильне лікування може погіршити стан.
Профілактика ГКІ
Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях та офіційних торгових мережах, уникайте покупок на стихійних ринках;
- мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі;
- мийте та дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя;
- ретельно просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу;
- доводьте страви до кипіння і готуйте їх при температурі не менше 70°C;
- не залишайте готову їжу за кімнатної температури більше ніж на 2 години;
- зберігайте харчові продукти з дотриманням температурного режиму та термінів придатності;
- використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду;
- не вживайте консерви, якщо в них здута кришка, змінився колір або запах, або якщо є сумніви щодо їхньої якості;
- у разі тривалої відсутності електроенергії не споживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електрики.
Раніше ми писали як учаснику бойових дій вступити до вишу.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!