Користь глютену. Коли глютен стає проблемою?
Глютен демонізують як ворога здоров’я, стверджуючи, що він винен у всіх бідах, від здуття живота до хронічних захворювань
Але чи дійсно це так? Насправді глютен є не лише безпечним, але й корисним для більшості людей
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Глютен демонізують як ворога здоров’я, стверджуючи, що він винен у всіх бідах, від здуття живота до хронічних захворювань!
Але чи дійсно це так? Насправді глютен є не лише безпечним, але й корисним для більшості людей.
Глютен - це білок, який міститься в пшениці, ячмені та житі. Він діє як сполучна речовина, скріплюючи їжу та додаючи «розтяжності» — уявіть собі, як піцайоло кидає та розтягує кульку тіста. Без глютену тісто легко рветься.
Користь глютеновмісних продуктів:
- Джерело нутрієнтів – вітамінів групи В, магнію, фосфору, селену, клітковини, антиоксидантів, незамінних амінокислот. Максимальну користь можна отримати, споживаючи цільнозернові продукти.
- Підтримка серцево-судинного здоров'я. Люди, які регулярно їдять цільні зерна, мають значно нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
- Здоров'я кишечника. Глютен може діяти як пребіотик, живлячи «хороші» бактерії в нашому організмі. Олігосахарид арабіноксилану — це пребіотичний вуглевод, який стимулює активність біфідобактерій у товстій кишці та сприяє здоровому травленню.
- Підтримка когнітивної функції. Вітаміни групи В, які містяться в глютеновмісних продуктах, важливі для здоров'я мозку та когнітивних функцій. Вони сприяють нормальному функціонуванню нервової системи, що покращує пам'ять і концентрацію.
Коли глютен стає проблемою
Для більшості людей глютен є безпечним і навіть корисним компонентом дієти. Однак для тих, хто має целіакію або інші специфічні медичні стани, пов’язані з глютеном, необхідно дотримуватися безглютенової дієти.
Важливо розуміти свої індивідуальні потреби і не виключати глютен без обґрунтованих причин.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!