RU UA
1

Цього року в Україні зареєстровано понад 20 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій

Здоров'я 16:43 - 22 липня 2024

В МОЗ розповіли, що краще не їсти у спеку

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил/Фото: МОЗ

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил/Фото: МОЗ

За перші 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій. В Міністерстві охорони здоров'я розповіли, яку небезпеку несе ГКІ та як її уникнути.

Деталі

Цьогорічні показники захворюваності перевищили минулорічні. За 5 місяців 2023 року було зареєстровано 17 111 випадків гострих кишкових інфекцій.

За перші 5 місяців 2024 найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660). Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.

У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду. Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

  • Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
  • Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
  • Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
  • Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
  • Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
  • Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
  • Використовуйте якісну, очищену воду.
  • Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
  • У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

У літній період звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Вейпінг у спеку може мати серйозні наслідки для вашого здоров'я. Поєднання вейпінгу та спеки значно підвищує ризик теплового удару, окрім шкоди, яку він завдає загалом вашому здоров'ю.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин