RU UA
1

Чи може виникнути залежність від їжі?

Здоров'я 12:15 - 08 серпня 2024

ТОП-18 Їжа, яка викликає залежність

Вся справа в тому, як наш мозок реагує на їжу

Вся справа в тому, як наш мозок реагує на їжу

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Ви коли-небудь відчували тягу до чіпсів, піци, пончиків чи торта? Ви не одні. Ці продукти не дуже поживні, але смачні. Насправді вони такі смачні, що буває важко перестати їх їсти, навіть коли ви наїлися. Виявляється, їх ключові інгредієнти можуть викликати справжню залежність!

Коли ми чуємо слово "залежність", зазвичай думаємо про наркотики або алкоголь. Однак певна їжа може викликати подібні відчуття. Вся справа в тому, як наш мозок реагує на неї.

Коли ми відчуваємо радість, це пов’язано з викидом дофаміну в головному мозку, а саме смугастому тілі, яка є частиною системи винагороди.

Дофамін вивільняється, коли відбувається щось приємне. Наркотики та алкоголь можуть викликати подібний ефект. І, як з'ясувалося, деякі популярні страви теж.

Еволюція навчила нас цінувати вуглеводи та жири, оскільки вони забезпечували наших предків енергією і допомагали вижити. Ця потреба сформувала нашу систему винагороди, змушуючи нас насолоджуватися солодкою та жирною їжею.

Проблема не в усіх продуктах, що містять вуглеводи та жири. Наприклад, фрукти багаті на цукор, а горіхи містять багато жиру. Але ця натуральна їжа також має інші речовини, як-от клітковину, яка уповільнює швидкість засвоєння організмом нутрієнтів.

Оброблені продукти, такі як печиво, цукерки, газовані напої та картопля фрі, не мають цих додаткових речовин. Вони містять інгредієнти, що значно відрізняються від свого природного стану, насичені легкозасвоюваними вуглеводами (простими цукрами) і доданими жирами. Часто вони мають інгредієнти, які рідко зустрічаються разом у природі, наприклад, цукор і жир.

Чи можемо ми дійсно стати залежними від такої їжі? Так! Однією з причин є те, що вони містять ультраоброблені інгредієнти, які дають мозку швидкий сплеск дофаміну та енергії, і створюють смакові поєднання, які важко відтворити вдома. Ми починаємо жадати саме цих специфічних смаків, і їсти ці продукти знову і знову.

Звертайте увагу на те, що ви їсте. Важливо отримувати достатньо поживних речовин для вашого мозку та тіла. Це не означає, що ви не можете час від часу з'їсти пончик або піцу. Але пам’ятайте про помірність

Гіпо-/гіпертиреоз та йод. 5 питань експерту.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин