Ультраоброблене — не завжди погане. Як визначити?
Оброблені та ультраоброблені харчові продукти – у чому різниця?

Солодкі напої: чому вони «під забороною»?
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Оброблені та ультраоброблені харчові продукти – у чому різниця?
Обробка харчових продуктів – це, по суті, руйнування їхніх природних структур та природних поживних речовин. Коли до цього додається слово «ультра», це означає ще й додавання промислових добавок (хімічно модифіковані речовини, добавки для покращення смаку, текстури, зовнішнього вигляду та подовження строку зберігання). До таких належать газовані безалкогольні напої (особливо солодкі!), локшина швидкого приготування, оброблене м’ясо (ковбаси, сосиски, промислові паштети) і ще багато-багато того, що ми так любимо…
Солодкі напої: чому вони «під забороною»?
Усі підсолоджені напої пов’язані з метаболічними порушеннями через високі рівні глюкози, що зрештою призводить до розвитку резистентності до інсуліну, вісцерального ожиріння, переддіабету, діабету та ↑ тригліцеридів. Адже доданий цукор, що вони містять пов’язаний з усіма цими негативними змінами, які є факторами розвитку ССЗ.
Крім того, такі напої часто містять дуже багато штучних барвників та інших добавок, а з погляду інгредієнтів, – майже нічого корисного. При цьому споживаються вони у дуже високих дозах та ще й дуже швидко – так, що мозок й усвідомити цього не встигає!
Про оброблене м'ясо тільки правду!
Дослідження показують, що в’ялене, солоне або копчене м’ясо пов’язане з певними видами раку. Річ у тім, що воно містить на 400% більше солі, ніж необроблене, а також ↑ рівень нітратів, які визнані канцерогенами – речовинами, що можуть викликати рак. До того ж певні продукти (бекон тощо) часто смажать, а це провокує запальні процеси.
Оброблене м’ясо, як правило, має високий вміст насичених жирів, натрію та консервантів, які можуть підвищувати артеріальний тиск, сприяти запаленню та ↑ рівень холестерину, що призводить до ↑ ризику ішемічної хвороби серця.
Все це спонукало ВООЗ віднести оброблене м’ясо (бекон, шинку, салямі) до першої групи канцерогенів.
Хороші новини! Не усі ультраоброблені продукти «нездорові»
Нове дослідження The Lancet Regional Health – Americas, вивчало різні типи ультраоброблених продуктів та виявило, що деякі з них навіть пов’язані зі зниженим (!) ризиком ССЗ, ішемічної хвороби серця та інсульту.
Так, каші, солоні закуски, натуральні йогурти та десерти на основі молочних продуктів пов’язані з меншим ризиком цих захворювань. А ультраоброблені злаки та хліб пов’язані з меншим ризиком інсульту.
Пластівці для сніданку, хоч й високооброблені, але є основним джерелом цільного зерна для багатьох людей.
Активні пробіотики та бродіння в йогурті роблять його корисним, адже ферментовані продукти з пробіотиками корисні для здоров’я серця та протидіють метаболічним захворюванням.
Несолодкі закуски, пластівці, йогурт і десерти на основі молочних продуктів менш калорійні, ніж солодкі напої та оброблене м’ясо, а тип жиру, який використовується в них та наявність пробіотиків мають позитивний вплив на здоров’я серця, на відміну від шкідливих жирів і добавок, що містяться в багатьох ультраоброблених продуктах.
Висновки очевидні!
Сподіватися уникнути будь-якої обробленої/ультраобробленої їжі у наш час – майже утопія для більшості людей. Натомість варто знати про найнебезпечніші серед них. І замість продуктів, що, наприклад, призводять до значного стрибка рівня глюкози в крові й шкодять здоров’ю (цукор, рафіновані крохмалі тощо), краще наситити свій раціон цілісною необробленою їжею – фруктами, овочами, горіхами, бобами, насінням.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!