Що робити при отруєнні грибами

Здоров'я 21:49 - 19 серпня 2021

Отруєння грибами може призвести до смерті

Автор: Владимир Козырь
Що робити при отруєнні грибами

Фото: Pixabay/Автор — kliempictures

Отруєння грибами — найбільш небезпечне харчове отруєння. Отрута впливає на нирки та печінку, у людини жовтіє шкіра, вона може марити.

Отруєння — вплив токсинів та отрути на організм. Отруйні речовини можуть потрапити в організм через рот, дихальні шляхи та шкіру. У випадку з грибами отрута потрапляє через рот і слизові. Зазвичай ознаки починають проявлятися через 30 хвилин, а можуть затягнутися і до 6 годин.

Симптоми та наслідки отруєння:

  • сильний біль в животі;
  • нудота і блювота;
  • діарея;
  • підвищена температура тіла — до 38 градусів;
  • похололі кінцівки — руки та ноги;
  • запаморочення;
  • головний біль;
  • слабкий пульс;
  • загальна слабкість;
  • запальний процес в шлунково-кишковому тракті.

Гострі симптоми від отруйних чи вживання зіпсованих їстівних грибів (бліда поганка, червоний мухомор, несправжній опеньок, сатанинський гриб):

  • марення, галюцинації;
  • розлад психіки;
  • пронос;
  • підвищене потовиділення і слинотеча;
  • анурія;
  • легке звуження зіниць;
  • підвищена сонливість;
  • жовтяниця;
  • серцева недостатність;
  • порушення дихання;
  • набряк легенів;
  • кома.

Під час варіння або смаження грибі, усі бактерії майже повністю гинуть. Однак потрібно знати правила, як готувати ті чи інші гриби.

Всі гриби мають у своєму складі токсини, зокрема білі, підосичники, підберезники, зморшки. Гриб, як губка, вбирає в себе всілякі хімічні речовини з навколишнього середовища (важкі метали, сільськогосподарські добрива і т.д.). Тому отруїтися можна навіть їстівним грибом.

Перші гриби, що збирають навесні, особливі. Їхня отрута розчиняється при кип'ятінні. Ніколи не готуйте суп з перших грибів. Перш ніж готувати якісь грибні страви, їх потрібно спочатку відварити 40 хвилин, потім злити воду і ще раз відварити протягом 10 хвилин. Лише після цього їх можна або посмажити, або зробити грибний соус. 

Також отруєння можуть викликати солоні гриби, коли вони неправильно приготовані: довго зберігалися або вимочувалися в незмінюваній воді при відносно високій температурі, або в маринаді було недостатньо солі.

Отруєння блідою поганкою і близькими до неї видами грибів, виявляється через 8-24 годин, з'являються раптові болі в животі, блювота, розлад шлунку, слабкість, зниження температури, висока ймовірність смертельних наслідків. Поганка дуже отруйна. Якщо вона опиниться у кошику разом з іншими їстівними грибами, доведеться викинути увесь кошик. А якщо ви зріжете поганку голими руками, обов'язково ретельно помийте їх і не торкайтеся ними очей чи рота.

У разі отруєння мухоморами з'являється нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць. Людина може померти.

Гриби-двійники, наприклад опеньки несправжні, у разі неправильного приготування, зберігання та заготівлі викликають розлад шлунково-кишкового тракту.

Ботулізм

Причиною цього захворювання може стати вживання консервованих грибів. Зазвичай це стосується вживання домашніх маринованих грибів та інших грибних заготівель, в які потрапили токсини клостридій.

Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини в відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки).

Симптоми ботулізму

У разі ботулізму вражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Основна причина смерті від хвороби — гостра дихальна недостатність.

До ранніх ознак ботулізму відносяться:

  • сухість у роті;
  • м'язова слабкість;
  • порушення зору;
  • прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску;
  • порушення рухів мови, ковтання;
  • порушення міміки, викликане поразкою лицьового нерва;
  • затримку сечовипускання.

Самолікування ботулізму в низці випадків може призвести до летального випадку.

Надання першої медичної допомоги

Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання грибів — викликайте швидку. До прибуття медиків потрібно випити маленькими ковтками 4-5 склянок кип'яченої води кімнатної температури, содового розчину. Спробуйте штучно викликати блювоту.

Потім дійте за таким планом:

  • випийте проносний засіб після кожного промивання шлунка;
  • зробіть очисну клізму;
  • випийте сорбент;
  • пийте багато рідини.

Протипоказання до вживання грибів

Гриби вважаються низькокалорійним продуктом. Залежно від сорту, кілограм грибів має 350-380 ккал, а шматок м'яса — 4000 ккал. Однак білок грибів дуже важко перетравлюється, тому їх не можна назвати дієтичною стравою.

У разі захворювань шлунково-кишкового тракту гриби протипоказані, але збирати їх у літньому чи осінньому прохолодному лісі можна усім. За умови, що будете уважними до грибів і свого здоров'я.

Раніше розповідали, що робити при сонячних опіках.

Джерело: ТСН

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин