Квашені чи мариновані овочі?
Щоб відрізнити їх, варто розібратися, в чому їх особливості та переваги

Які переваги? Як обрати якісний продукт? Чи є застереження?
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Питання вибору між квашеними та маринованими овочами часто постає перед нами, особливо взимку. Щоб відрізнити їх, варто розібратися, в чому їх особливості та переваги.
- Квашені, або ферментовані овочі (квашена капуста, огірки, кімчі)
Виробляються завдяки природному бродінню за участю молочнокислих бактерій (Lactobacillus). Вони розкладають природні цукри в овочах, утворюючи молочну кислоту, яка виступає як консервант. В процесі використовується тільки сіль. Час ферментації триває від 3 днів до кількох тижнів.
Переваги:
- Містять пробіотики – живі культури Lactobacillus plantarum та L. brevis, які покращують мікрофлору кишківника
- Мають антиоксидантні властивості завдяки високому вмісту поліфенолів і флавоноїдів
- Стимулюють виробництво NK-клітин та підвищують рівень імуноглобуліну А, покращуючи імунітет
Цікавий факт: під час ферментації капусти кількість вітаміну C збільшується на 30-40% порівняно зі свіжою капустою.
- Мариновані овочі
- Консервуються завдяки оцтової кислоти. Це швидкий процес (24-48 годин), в якому не беруть участі бактерії, тому пробіотики відсутні.
- Мариновані овочі стають кислими через оцет, часто з додаванням цукру для балансу смаку. Також у них можуть додаватися додаткові консерванти.
Переваги: відсутність живих бактерій забезпечує довший термін зберігання.
Якщо ви обираєте між квашеними та маринованими овочами, варто віддати перевагу квашеним. Завдяки натуральній ферментації вони зберігають корисні властивості та додають пробіотики, що позитивно впливають на роботу кишечника, імунітет і загальний стан організму.
Як обрати якісний продукт? Дивіться на склад!
У ферментованих овочах мають бути лише овочі та сіль (не більше 2-2.5%), спеції за бажанням.
В маринованих овочах якісний маринад включає натуральний оцет, сіль, помірну кількість цукру та спеції.
Уникайте продуктів з:
- Штучними підсолоджувачами
- Синтетичними консервантами
- Надмірним вмістом солі
Застереження
Людям з хворобами шлунку слід обмежити мариновані овочі через вміст оцту, який подразнює слизову оболонку шлунка
При гіпертонії контролюйте споживання солі з обома видами продуктів.

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!