Насіння чіа: чим корисне і як його вживати
Розповідаємо все про користь і шкоду насіння чіа

Усі корисні секрети насіння чіа / Фото: Freepik
Насіння чіа - це плоди пустельної іспанської шавлії-однорічників, останнім часом воно стало неймовірно популярним і модним, приваблює прихильників правильного харчування, дієтологів і нутриціологів. Дійсно, насіння чіа належить до розряду суперфудів, багатих на вітаміни, мікроелементи, мінерали та протеїни. Сьогодні ми розповімо про користь насіння чіа, його види, кому воно може бути протипоказане і як його правильно готувати та вживати.
- Читайте також: Чому потрібно ввести вживання буряка у свій раціон
Що таке насіння чіа і для чого воно потрібне
Шавлія, яка дає насіння чіа, росте в тропіках і субтропіках. Народи Центральної та Південної Америки давно вживали його в їжу поряд із маїсом і бобовими. Це насіння вважалося настільки цінним, що ацтеки використовували його як своєрідну валюту для оцінки вартості товарів під час натурального обміну.
Насіння має невеликий розмір (до 2 мм) і овальну форму. Використовують його не тільки як дієтичне харчування (особливо гарне насіння чіа як незамінний продукт для людей з непереносимістю глютену чи натурального білка), а й у косметології, як засіб для догляду за волоссям, нігтями, шкірою, як натуральний сорбент у детокс-терапії, у спортивному харчуванні, і навіть у традиційній медицині для лікування ендокринних захворювань і розладів статевої сфери.
Види насіння чіа

Плоди шавлієвої рослини існують двох видів: сіро-чорні та білі (їх ще називають «сальба»). Іноді трапляється ще сіре насіння з цятками, яке належить до чорного виду, одержуваного з квіток яскраво-фіолетового відтінку, біле ж насіння дають виключно білі квіти.
Вважається, що біле насіння більш поживне, його склад багатший, воно дуже популярне в лікувальному та дієтичному харчуванні; сірі та чорні плоди чіа містять трохи менше білків і жирних кислот, але в них більше вітамінів і клітковини.
Рослини з сірими або чорними плодами менш вибагливі в плані кліматичних умов, легше культивуються. Саме тому вони більш поширені. Але обидва види корисні для організму, і не можна виділити якийсь один.
Користь насіння чіа
Насіння чіа - універсальне, його можна порівняти за корисними властивостями з волоськими горіхами, висівками, полбою, гарбузовим насінням, насінням льону.
Згідно з численними дослідженнями, насіння чіа містить:
- "довгі" вуглеводи та клітковину;
- високий відсоток жирних кислот, зокрема омега-3, омега-6;
- білок рослинного походження;
- вітаміни груп В, K, PP, а також А і С;
- макроелементи, зокрема у великій кількості кальцій, калій, фосфор;
- мікроелементи, зокрема у великій кількості мідь, марганець, залізо, цинк.
- Корисні властивості насіння чіа полягають у такому:
- виявляють протизапальний ефект;
- позитивно впливають на рівень глюкози в крові;
- мають антиоксидантний ефект;
- мають детокс-ефект;
- зміцнюють кісткову тканину;
- полегшують головні болі, мігрені, невралгії;
- покращують живлення головного мозку, пам'ять;
- покращують метаболізм і обмінні процеси;
- посилюють імунітет;
- зміцнюють стінки судин і знижують рівень артеріального тиску;
- очищають ШКТ, сприяють виробленню нормальної мікрофлори;
- виводять шкідливий холестерин, підтримуючи тим самим серцево-судинну систему;
- захищають від вільних радикалів;
- є незамінним джерелом енергії для людей, які ведуть активний спосіб життя;
- допомагають у профілактиці тромбів, розріджуючи кров;
- усувають м'язові спазми;
- допомагають нормалізувати сон;
- беруть участь у профілактиці онкологічних захворювань;
- беруть участь у регенерації здорових тканин;
- знижують надмірний апетит;
- допомагають боротися з анемією;
- здатні позитивно впливати на рівень статевих жіночих і чоловічих гормонів.
Оскільки чіа мають нейтральний смак і запах, вони добре поєднуються з будь-якими продуктами, їх рекомендують вживати в їжу з крупами, молоком, овочами, фруктами. Слід також зазначити, що ефект від вживання чіа - накопичувальний, тому їх потрібно вживати щодня протягом тривалого періоду часу.
Протипоказання до вживання насіння чіа

Коли ви вживаєте чіа - ви постачаєте своєму організму велику кількість клітковини, тому реакція шлунково-кишкового тракту інколи має непередбачуваний ефект, особливо якщо ви маєте ознаки гастриту, виразкову хворобу в ремісії чи синдром подразненого кишківника. У такому разі, вводити чіа в раціон слід обережно і в невеликій кількості.
Не рекомендується надмірне вживання чіа, захоплення сирим, необробленим насінням. Завжди замочуйте чіа згідно з інструкцією. Крім того, існує наступний невеликий список протипоказань:
- ниркова недостатність, гломерулонефрит;
- хронічно знижений тиск;
- період лактації;
- індивідуальна непереносимість, зокрема з обережністю за індивідуальної непереносимості кунжутного, гірчичного насіння, горіхів;
- схильність до кровотеч;
- прийом препаратів, що впливають на згортання крові.
Маючи низку хронічних захворювань або сумніви щодо безпеки їхнього вживання конкретно у вашому випадку, ви можете порадитися з вашим лікарем або сімейним лікарем.
- Читайте також: Вся користь шипшини та як її правильно вживати
Правильне вживання насіння чіа

Насіння чіа вживається в їжу в замоченому або розмолотому вигляді. Одразу розмелене насіння чіа не можна зустріти в продажу, оскільки на повітрі воно швидко окислюється, і борошно необхідно готувати самостійно. З борошном чіа можна робити киселі, випічку, пудинги, заварні креми. Борошно можна приготувати за допомогою кавомолки. Крім того, можна ще використовувати гель із замоченого у воді або йогурті насіння.
Цілісне насіння можна додавати до рідких страв (супів, бульйонів), готувати з нього пудинги. З насінням чіа можна приготувати смузі, який найкраще вживати на сніданок, оскільки він поживний, дає відчуття ситості та надовго заряджає енергією. З'їдати чіа слід одразу ж, протягом півгодини після приготування.
Висновок
Чіа - корисний, поживний продукт для енергії, бадьорості та насичення вітамінами, мікроелементами й нутрієнтами. Є безліч варіантів, як краще вживати чіа. Практично не маючи протипоказань, чіа має низку показань до вживання, це корисне насіння здатне принести велику користь вашому організму в разі тривалого і регулярного вживання.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!