ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Алергія чи ні? Як розпізнати непереносимість гістаміну?

Здоров'я 10:16 - 27 грудня 2024

Які продукти містять гістамін?

Гістамін – це хімічна речовина

Гістамін – це хімічна речовина

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Десяток мандаринок, декілька шматочків пармезану або салямі – і у вас (або у вашої дитини) почервоніння шкіри, свербіж чи закладеність носа? Найперше, що спадає на думку – алергія. Але що, якщо це не завжди так?

Причина подібних реакцій може бути в непереносимості гістаміну, яку ще називають псевдоалергією. Вона виникає не через опосередковану IgE імунну відповідь, як у випадку справжньої алергії, а через накопичення гістаміну в організмі.

Гістамін – це хімічна речовина, яка:

  • бере участь у імунній відповіді (вивільняється при алергічних реакціях)
  • стимулює секрецію шлункової кислоти
  • виконує функцію нейромедіатора в мозку

Зазвичай гістамін із їжі розщеплюється ферментом діаміноксидазою (DAO). Але якщо цього ферменту недостатньо (через генетику, прийом деяких ліків чи хвороби), гістамін накопичується й викликає симптоми, схожі на алергію.

Як зрозуміти, що це непереносимість гістаміну

На відміну від справжньої алергії, реакції на гістамін дозозалежні. Невелика порція продукту найчастіше не викликає жодних проблем, а ось велика – може спровокувати висип або інші симптоми:

  • почервоніння шкіри, свербіж, кропив’янку
  • здуття, діарею, дискомфорт у животі
  • закладеність носа, чхання
  • головний біль, запаморочення, підвищення тиску

Якщо ви стикаєтеся з такими реакціями, це не означає, що треба виключати продукт назавжди, але варто звернути увагу на дозування. Зменшивши кількість, ви можете уникнути небажаних ефектів.

Зверніть увагу, що у випадку істинної алергії продукт потрібно повністю виключити з раціону.

Продукти, які багаті на гістамін або стимулюють його вивільнення:

  • Сири: пармезан, чедер, брі
  • Алкоголь: вино, особливо червоне, пиво
  • Ферментовані продукти: квашена капуста, соєвий соус, йогурт, кефір
  • Фрукти: цитрусові, банани, ананаси, полуниця
  • Овочі: помідори, баклажани, шпинат
  • Авокадо
  • Шоколад
  • Оброблене м’ясо (ковбаси, сосиски), копченості
  • Консерви та маринади
  • Морепродукти
  • Сухофрукти

Фарбники, консерванти та інші харчові добавки також можуть сприяти виникненню симптомів.

Розуміння природи таких реакцій допомагає не хвилюватися і не позбавляти себе улюблених продуктів

Як підготувати імунітет до холодного сезону? Декілька питань експерту.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин