Клітковина: ТОП-10 овочів за вмістом
Клітковина: покращує травлення, стає живильним середовищем для корисних бактерій, сприяє регулярному стільцю

Добова норма споживання клітковини — 25-38 г для дорослих, залежно від віку та статі
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Клітковина — це рослинний вуглевод, який не розщеплюється у верхніх відділах травної системи і завдяки цьому:
- покращує травлення
- стає живильним середовищем для корисних бактерій
- сприяє регулярному стільцю
До того ж клітковина допомагає продовжити відчуття ситості, знизити ризики серцево-судинних захворювань і регулювати рівень цукру в крові.
Добова норма споживання клітковини — 25-38 г для дорослих, залежно від віку та статі. А ось топ-10 овочів, які допоможуть вам досягти цієї мети:
Зелений горошок. Солодкий, соковитий та насичений клітковиною — 5,7 г у 100 г! Горошок чудово підходить для супів, гарнірів або як самостійна страва. Це також джерело білка та вітамінів групи В.
Артишоки. Рідкісний гість на столі, але чемпіон за вмістом клітковини: один середній артишок (120 г) дає до 7 г клітковини.
Брюссельська капуста. Маленька, але потужна! У 100 г — 3,8 г клітковини. Її можна запікати з оливковою олією та спеціями — смачно і корисно.
Морква. У 100 г свіжої моркви – 3,1 г клітковини. До того ж, вона багата на бета-каротин, корисний для шкіри та зору.
Стручкова квасоля. В 100 г квасолі є 3 г клітковини, а ще багато фолієвої кислоти, яка запобігає передчасному старінню клітин.
Броколі. Овоч номер один для печінки та кишківника! У 100 г броколі міститься 3 г клітковини, а також велика доза вітамінів С і К. Готуйте її на пару, додайте до салатів або супів.
Капуста білокачанна. Класика української кухні: у 100 г — 2,5 г клітковини. Свіжа, квашена чи тушкована — вона завжди знайде місце у вашому раціоні.
Цвітна капуста. Універсальна в приготуванні і багата на клітковину (2,1 г у 100 г). З неї можна зробити пюре, запіканку або додати свіжу в салат.
Буряк. Варений чи запечений — містить 2,8 г клітковини на 100 г, а ще покращує кровообіг і артеріальний тиск.
Шпинат. Листя шпинату містить 2,2 г клітковини на 100 г і при цьому легко засвоюються організмом. Додавайте до омлету та салатів або тушкуйте.
Щоденна порція овочів — це не лише клітковина, але й необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Комбінуйте різні овочі, щоб отримати максимум користі!

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!