Новий рік без похмілля — топ порад
Прості поради, як захистити організм від похмілля

Як пити алкоголь, щоб не було похмілля / Фото: freepik
Новий рік - це час святкових вечірок, на яких, як правило, алкоголь ллється рікою. Це і корпоративи, і посиденьки з друзями, і сімейні застілля. А народна приказка говорить: "чим краще було ввечері - тим гірше буде вранці".
Похмільний синдром - небезпечна річ, до якої не можна ставитися легковажно. Мало того, що похмілля спричиняє болісні відчуття вранці, так ще й може загострити низку хронічних захворювань. Саме тому важливо не допустити похмілля, підготувавшись до алкогольної вечірки заздалегідь. Сьогодні ми розповімо, як провести свята з легкістю.
Знижуємо шкоду алкоголю заздалегідь
Знизити шкоду алкоголю можна, виконавши кілька найпростіших дій. Розберемо кілька чинників.
Не закуповуйте багато алкоголю "про запас"
Багато хто закуповує алкоголь перед святом ящиками, потрапляючи на акції та виходячи з того, що потім підвищаться ціни або полиці магазинів просто спорожніють. Але це призводить до того, що на застіллі добавка не закінчується і дуже важко побачити міру, коли алкоголю - море. Не відкорковані пляшки під час свята - привід продовжувати і продовжувати. Висновок: алкоголю потрібно брати в міру, саме стільки, скільки планується випити, невеликими порціями.
Плануйте святкові активності

Не сидіть за святковим столом постійно. Просто сидіти за столом - це означає - нескінченно пити. Потрібні рухливі ігри та конкурси, запальний плейліст для активних танців, можна перервати застілля для прогулянки містом - це гарно освіжить вас і ваших гостей, прискорить обмінні процеси та зменшить алкогольну інтоксикацію.
Не навантажуйте печінку
Не перевантажуйте печінку, у якої і так буде багато «роботи», нехай вона переробляє алкоголь. Для того, щоб знизити навантаження, вживайте легкі закуски, не захоплюйтеся жирною їжею. Також не можна налягати на солодке, адже печінка переробляє, перш за все, глюкозу і жири. Якщо печінка буде зайнята переробкою жирів і глюкози, вона не зможе належним чином переробити етанол, що надійшов в організм.
Готуйте поменше майонезних страв, замість свинини приготуйте птицю - індичку, курку, перепілку. Поставте на стіл побільше зелені та овочів. Не зловживайте солоними, маринованими та надмірно гострими стравами: вони подразнюють стінки шлунка і підвищують навантаження на серце, нирки. Також газовані напої прискорюють всмоктування етанолу в кров і містять багато цукру, що створює додаткове навантаження на печінку.
- Читайте також: Які знаки зодіаку складніше за інших переносять похмілля
Захищаємо організм перед банкетом
Готуючись до алкогольного застілля, постарайтеся якомога краще виспатися або хоча б просто не йдіть на банкет втомленими. За нестачі сну організм активно виробляє адреналін, норадреналін і кортизол, які підвищують навантаження на нервову систему.
За кілька годин до банкету поїжте ситну страву, наприклад, пшеничну або гречану кашу. Не слід користуватися народним методом і ковтати шматочок масла, оскільки цей спосіб анітрохи не рятує від сп'яніння. Ця «хитрість» призводить до ефекту «алкогольної бомби». Людина довго не п'яніє, багато п'є, спиртне накопичується в шлунку... А коли концентрований жир розчиняється, організм різко отримує ударну дозу етанолу.
Прийміть за 1 - 3 години до застілля собренти в рекомендованому дозуванні або активоване вугілля з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги. Другу порцію сорбентів прийміть під час застілля, третю - по закінченню. Однак, враховуйте, що якщо у вас сповільнене травлення, то сорбенти можуть тільки погіршити ситуацію і затримати алкоголь в організмі, спричинивши закреп.
За 1 - 2 години до банкету можна зробити пару ковтків улюбленого алкогольного напою, або той, який плануєте пити далі. Це заздалегідь активує роботу ферментів печінки.
Грамотно п'ємо під час застілля

Під час самого застілля важливо також поводитися правильно. Дотримуйтеся трьох головних правил:
Пийте тільки 1 напій, не змішуючи з іншими і в жодному разі не знижуючи градус, не зловживайте коктейлями.
Не запивайте алкоголь газованою водою або солодкими соками - не перевантажуйтеся глюкозою. Краще пийте менш міцний алкоголь або малими порціями, якщо не можете пити без того, щоб запивати. Також можна пити просту воду, без газу.
Робіть паузи. Дайте організму пристосуватися до того етанолу, який вже потрапив до нього, прислухайтеся до своїх відчуттів і щойно відчуваєте сп'яніння, зробіть перепочинок.
Відновлюємо електролітний баланс вранці
Через алкоголь ми втрачаємо багато рідини, вітамінів і мікроелементів. Саме тому під час свята важливо пити багато простої води. Важливо відновити водно-електролітний баланс на ранок.
Саме тому головне завдання після свята: пити побільше простої питної води (зокрема, мінеральної, але без газу), та вживати електроліти - препарати з вмістом мінеральних сполук, що нормалізують водно-сольовий баланс і рівень кислотності.
Прискорюємо очищення організму і відновлюємо печінку
Важливо прискорити вихід етанолу з організму. У цьому добре допомагають лимонно-лаймові напої: знижують концентрацію алкоголю в крові, стимулюють вироблення ферментів печінки. Тож підкислена вода просто зобов'язана бути у вас в активі після застілля.
Важливо провітрити кімнати і прогулятися на свіжому повітрі - кисень прискорює обмінні процеси і стимулює виведення токсинів. Тому як би не було погано, краще не відлежуватися.
Печінка - ваш головний алкогольний фільтр. Потрібно їй допомогти. Захистити печінку допомагають продукти з речовинами-антиоксидантами, які нейтралізують окислювальні реакції:
- чай (як зелений, так і чорний);
- морква (цілком або у вигляді фрешу);
- свіжі ягоди;
- шпинат;
- горіхи.
Можна випити курячий бульйон, з'їсти пшеничну або гречану каші, відварене м'ясо - щоб не перевантажувати печінку після рясної їжі та алкогольних напоїв, дайте їй профільтрувати те, що вже вжили.
- Читайте також: Як допомогти близькій людині придушити алкогольну залежність
Коли необхідний лікар?

Є кілька симптомів, коли ви маєте справу не з похміллям, а з алкогольною інтоксикацією. У цьому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря.
Вам терміново потрібен лікар, якщо:
- Часта рясна блювота.
- Сильний біль у животі, серці, в ділянці печінки.
- Озноб і стрибки температури.
- Стрибки артеріального тиску (небезпечний і високий, і низький).
- Сильний біль у голові, запаморочення.
- Напади паніки, дратівлива й агресивна поведінка.
- Сплутана свідомість, марення і галюцинації.
- Нав'язливе бажання "похмелитися", запійна поведінка.
Упевнені, ваші новорічні свята пройдуть без похмільного синдрому, якщо ви скористаєтеся нашими рекомендаціями. Веселіться і будьте здорові!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!