ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Вітамін для сяючої шкіри та здорових судин. Де шукати?

Здоров'я 12:53 - 13 січня 2025

Фрукти та овочі є найкращим джерелом цього вітаміну. А які фрукти/овочі серед лідерів за вмістом?

Як зберегти вітамін С у продуктах? Чи потрібні добавки? Чи є ризики передозування?

Як зберегти вітамін С у продуктах? Чи потрібні добавки? Чи є ризики передозування?

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Коли чуєте про вітамін С, ви думаєте про апельсини та профілактику застуди? А що, якщо що він робить значно більше?

Сильний антиоксидант. Захищає наші клітини від окислювального стресу, який спричиняють вільні радикали. Це важливо, зокрема, для шкіри, адже він запобігає її передчасному старінню.

Підтримка імунітету. Сприяє виробленню лейкоцитів, які допомагають боротися з інфекціями. Окрім цього, вітамін С покращує загоєння ран.

Синтез колагену. Є ключовим елементом у виробленні колагену, який потрібен для здоров’я шкіри, кровоносних судин, суглобів, зв’язок.

Засвоєння заліза. Покращує засвоєння негемового заліза, яке міститься в рослинних продуктах, допомагаючи запобігати анемії.

Вітамін С є водорозчинним, що означає: він легко транспортується до тканин організму, але не накопичується, тому його необхідно отримувати щодня.

Де шукати вітамін С

Фрукти та овочі є найкращим джерелом цього вітаміну. Серед лідерів за вмістом:

  • Шипшина
  • Солодкий перець
  • Ківі
  • Смородина
  • Брокколі
  • Брюссельська капуста
  • Полуниця
  • Цитрусові
  • Петрушка та кріп

Як зберегти вітамін С у продуктах

Цей вітамін чутливий до тепла й світла. Висока температура або тривале приготування руйнують його, а частина вітаміну С розчиняється у воді.

Щоб зберегти максимум користі:

  • Готуйте на пару або бланшуйте продукти.
  • Вживайте фрукти й овочі сирими та на піку зрілості.

Чи потрібні добавки

У більшості випадків вітамін С можна отримати з їжі. Рекомендована добова норма:

  • 75 мг для жінок
  • 90 мг для чоловіків

Під час вагітності та лактації норма збільшується до 85 мг і 120 мг відповідно.

Курці потребують додаткових 35 мг через зниження рівня вітаміну С в організмі.

Чи є ризики передозування

Допустимий верхній рівень споживання - 2000 мг на день. Це максимальне добове споживання, яке навряд чи спричинить шкідливий вплив на здоров’я. Прийом понад цієї кількості може сприяти розладам шлунково-кишкового тракту, а також утворенню каменів в нирках.

Як харчуються відмінники? Декілька питань експерту.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин