5 корисних закусок, які підтримують ситість і зменшують запалення
Перекуси в середині дня, наповнені клітковиною, пробіотиками та іншими корисними для кишківника поживними речовинами, що дарують енергію надовго

5 корисних закусок, які підтримують ситість і зменшують запалення / Фото: Freepik
Чи справді перекуси, за якими ви тягнетеся щодня, дають вам змогу задовольнитися до наступного повноцінного прийому їжі? Якщо ні, то, можливо, настав час почати перекушувати розумніше. Якщо ви будете живити себе протягом дня поживними речовинами, такими як білок, клітковина, корисні жири та антиоксиданти, ви не тільки вгамуєте полуденний голод, погіршення настрою та енергетичний колапс, але й дасте поштовх мікробіому вашого кишківника, за що буде вдячна вся ваша система.
Здоров'я кишківника має важливе значення для загального здоров'я у багатьох відношеннях. Мікробіом кишківника - це група з понад трильйона мікроорганізмів, що мешкають переважно в товстому кишківнику, і постійно з'являються нові дослідження, які продовжують розкривати, як ці крихітні організми живуть і працюють разом, і як вони відіграють життєво важливу роль у кількох системах і процесах організму. Мікробіом відіграє важливу роль у загальному травленні та обміні речовин, у тому числі допомагає створювати певні вітаміни та амінокислоти, виявляти та руйнувати токсичні сполуки в їжі, яку ми їмо, а також засвоювати кальцій, що є важливим для здоров'я кісткових клітин. Мікробіом кишківника також має напрочуд глибокий зв'язок з мозком і нервовою системою та підтримує імунну систему, збільшуючи популяцію корисних бактерій кишківника і допомагаючи нашим імунним клітинам вступати в дію, коли це необхідно. Насправді, різноманітні дослідження показали, що мікробіом кишківника пов'язаний з хронічними захворюваннями багатьох систем організму. Лише деякі з них включають астму, запальні захворювання кишківника, синдром подразненого кишківника, цукровий діабет 1-го і 2-го типу, хвороби серця, печінки, ревматоїдний артрит і хвороби нирок.
Ідеї корисних для кишківника перекусів
Наступного разу, коли вам захочеться перекусити, надихніться однією з цих смачних і ситних ідей, які допоможуть покращити або підтримати здоров'я вашого кишківника, зберігаючи при цьому стабільний рівень енергії протягом дня.
Енергетичні батончики з вівсом, насінням та горіховим маслом
Енергетичні кульки (або батончики) настільки універсальні, багаті на поживні речовини та смачні, що під час їхнього вживання ви дійсно відчуєте, що насолоджуєтеся ласощами. Почніть з вівса та лляного насіння, які містять пребіотики - зазвичай розчинні волокна, що діють як їжа для корисних бактерій нашого кишківника, допомагаючи їм процвітати. Потім додайте протизапальне (і багате на білки) мигдальне масло (або будь-яке інше горіхове масло, яке ви любите), щоб створити просту основу для енергетичних кульок. Звідси ви можете додавати будь-які інші інгредієнти, які вам подобаються, включаючи протизапальні засоби, такі як насіння чіа, подрібнені волоські горіхи або сушені вишні.
Грецький йогурт з цільнозерновими пластівцями, горіхами, насінням, бананом і медом
Ніщо так не підбадьорює, як йогуртове парфе, що допоможе вам пережити довгий день. Грецький йогурт забезпечує здорову дозу пробіотиків і містить навіть більше білка, ніж звичайний йогурт, залишаючи вас ситими на довше. Ваші улюблені цільнозернові пластівці, волоські горіхи, нарізаний банан, насіння чіа та крапелька меду - ідеальні доповнення, які містять пребіотики, мають протизапальну дію та дарують тривале задоволення.
Чипси Тортилья з гуакамоле та сальсою
Не кожну корисну для кишківника закуску потрібно готувати вдома або заздалегідь. У відділі швидкого харчування продуктового магазину на вас також чекають чудові варіанти. Чипси з тортильї, гуакамоле та сальса створюють ароматне та ситне поєднання. Авокадо та помідори є потужними протизапальними та пребіотичними інгредієнтами. Поки ви будете там, візьміть чайний гриб з низьким вмістом цукру, щоб додати корисних бактерій до суміші.
Хрусткий нут, мариновані огірки та лабне
Посуньтеся, картопляні чипси з хрустким нутом прибули. Ці хрусткі смаколики недорогі, їх легко приготувати вдома, і вони є чудовим джерелом пребіотиків. Зробіть міні-мезе з цієї ручної закуски і насолоджуйтеся ними разом з лабне, багатим на пробіотики, близькосхідним соусом на основі йогурту та магазинними ферментованими огірками.
Бананово-кабачкові кекси
Закуски часто залишаються поза увагою, коли ми готуємо їжу на тиждень. Спробуйте приготувати бананово-кабачкові кекси наступної неділі - ви не пошкодуєте. Корисні кекси стануть справжнім подарунком під час перекусу, але без цукрового колапсу, який ви можете отримати від іншої випічки чи тістечок. І кабачки, і банани підживлять бактерії вашого кишківника, одночасно слугуючи протизапальними продуктами. Бонусні бали, якщо ви додасте в рецепт насіння чіа, горіхове масло або замінник йогурту замість масла. Спробуйте приготувати кекси з білого цільнозернового борошна, щоб отримати додаткову клітковину, яка допомагає зменшити сплеск цукру в крові, який ви отримуєте від більшості кексів.
Нещодавно ми розповідали, як обрати корисний хліб.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!