ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Банан для енергії та здоров'я

Здоров'я 17:57 - 24 січня 2025

Кожен із нас хоч раз в житті рятувався бананом від раптового відчуття голоду

Фрукти легко брати з собою, вони швидко додають енергії та просто смакують

Фрукти легко брати з собою, вони швидко додають енергії та просто смакують

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Мабуть, кожен із нас хоч раз в житті рятувався бананом від раптового відчуття голоду. Це не дивно: фрукти легко брати з собою, вони швидко додають енергії та просто смакують. Але за цим ховається ще й низка переваг:

Здоров’я серця та м’язів

Банани є одним із найкращих джерел калію – середній фрукт містить близько 400 мг. Калій бере участь у підтриманні ритму серця і допомагає м’язам правильно скорочуватися, що особливо актуально для спортсменів.

Крім того, у бананах багато вітаміну B6, який підтримує метаболізм білків та формування еритроцитів. Це важливо для належного забезпечення м’язів і серця киснем. 1 середній банан містить аж 33% добової норми В6

Артеріальний тиск

Достатня кількість калію важлива не лише для роботи м’язів, а й для контролю кров’яного тиску.

Здоров’я кишківника

Банани багаті на клітковину (зокрема пектин), яка підтримує здорову мікрофлору, нормальну моторику кишківника й довше зберігає відчуття ситості. Пектин – це унікальна речовина, яка допомагає і при закрепах, і при діареї.

Особливу користь має резистентний крохмаль, який у незрілих бананах міститься у значній кількості. Він не розщеплюється у верхніх відділах травної системи, зате в товстому кишківнику ферментується корисними бактеріями з утворенням бутирату – жирної кислоти з коротким ланцюгом, що сприяє здоров’ю кишківника.

Зелені vs. стиглі

Недозрілі банани: багаті на резистентний крохмаль. Вони повільніше підвищують рівень цукру в крові та довше дають відчуття ситості.

Стиглі банани: у процесі дозрівання стійкий крохмаль перетворюється на прості цукри (сахарозу, глюкозу, фруктозу). Це робить банан солодшим і дає швидкий “енергетичний заряд”, корисний після фізичних навантажень. Крім того, коли банани дозрівають, збільшується і частка пектину.

Кому варто бути обережним?

  • Людям з діабетом. Стиглі банани містять багато цукрів, тому варто контролювати кількість і ступінь стиглості.
  • При хронічній хворобі нирок. Споживання великої кількості калію може бути шкідливим, якщо нирки не справляються з його виведенням.
  • Якщо турбують мігрені. У деяких людей банани можуть провокувати чи посилювати напади.

Аутоімунний протокол: що заборонено вживати?

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин