Шпинат може запобігти раку товстої кишки - дослідження

Здоров'я 10:07 - 27 вересня 2021

Науковий експеримент тривав 26 тижнів

Шпинат

Фото: Pixabay/Автор: Aline Ponce

Нові дослідження показали, що шпинат може запобігти раку товстої кишки. Продукт створює протипухлинну активність та сприяє біорізноманіттю мікробіоти.

У попередніх дослідженнях вчені дізналися, що зелені овочі та клітковина здатні наполовину знизити ризик утворення раку товстої кишки. У новій роботі вчені з Техаського університету вивчали взаємозв'язок вживання шпинату, стану кишечника і активності генів в ньому.

Під час наукових експериментів, які проводилися на моделях щурів з генетичною схильністю до раку товстої кишки, з'ясувалося, що шпинат створює протипухлинну активність в товстому і тонкому кишечнику. Раціон, в якому містився цей продукт, сприяв біорізноманіттю мікробіоти і міняв активність генів для запобігання раку. Крім цього, у тварин нормалізувався рівень жирних кислот, що регулюють запальні процеси в організмі.

Дослідження тривало 26 тижнів. Автор роботи Родірек Дешвуд розповів:

Ми вважаємо, що вживання шпинату може також захистити і людей без спадкової схильності. Не варто чекати появи поліпів, щоб почати профілактичні заходи.

Аденоматозний поліпоз - це підвищений ризик товстої кишки, при якому поліпи провокують розвиток злоякісної пухлини. Ступінь визначається за кількістю поліпів і результатами їх біопсії.

Нагадаємо, що лікарі назвали напій, який підвищує ризик розвитку раку.

Джерело: Futurity

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
0 коментарів