Нове дослідження: лише пів ложки цього продукту на день допоможе здоров'ю мозку
І, швидше за все, він вже стоїть на вашій кухні

Нове дослідження: лише пів ложки цього продукту на день допоможе здоров'ю мозку / Фото: Freepik
Вірите чи ні, але один з інгредієнтів вашої вечері також може покращити здоров'я вашого мозку. Згідно з новим дослідженням, проведеним Жіночою лікарнею Брігама та Школою громадського здоров'я Т.Х. Чана Гарвардського університету, вживання оливкової олії - приблизно сім грамів (близько половини столової ложки) на день, якщо бути точним, - пов'язане зі зниженням на 28% ризику когнітивного погіршення, зокрема, смертності, пов'язаної з когнітивними порушеннями. Дослідження спостерігало за 92 383 учасниками протягом 28 років і виявило, що ті, хто споживав оливкову олію найбільше, мали знижену ймовірність розвитку будь-яких нейродегенеративних станів.
Окрім здоров'я серця, результати дослідження розширюють існуючі дієтичні рекомендації щодо вибору оливкової олії та інших рослинних олій для здоров'я, пов'язаного з когнітивними функціями, йдеться в дослідженні. Учасників запитали, як часто вони вживали певні продукти харчування, включаючи типи жирів та олій, які використовували для приготування їжі або додавали в їжу за останні 12 місяців. Загальне споживання оливкової олії визначалося шляхом підсумовування відповідей на три питання, пов'язані зі споживанням оливкової олії (тобто, оливкова олія використовувалася для заправки салатів, оливкова олія додавалася в їжу або хліб, і оливкова олія використовувалася для випічки і смаження в домашніх умовах).
Зв'язок між оливковою олією та здоров'ям мозку
Це не перший раз, коли оливкову олію пов'язують з покращенням здоров'я мозку. Дослідження, проведене в жовтні 2023 року, показало, що споживання оливкової олії може покращити когнітивні функції завдяки її нейропротекторному впливу. EVOO, наприклад, містить олеуропеїн-аглікон, сполуку з протизапальними, антиоксидантними, кардіопротекторними та нейропротекторними властивостями. Фенольні сполуки EVOO захищають клітини від окислювального пошкодження, спричиненого вільними радикалами, що утворюються під час метаболізму кисню. Хоча деякі висновки були суперечливими, останнє дослідження оливкової олії та когнітивного здоров'я свідчить про позитивний вплив - а це означає, що, можливо, настав час дістати пляшку оливкової олії не лише для смаження.
Нещодавно ми розповідали, що буде з організмом, якщо їсти вівсянку щодня.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!