Додайте це до свого обіду: найкраща спеція для здоров'я ШКТ
Багато спецій корисні для кишечника, але ця – найкраща

Додайте це до свого обіду: найкраща спеція для здоров'я ШКТ / Фото: Freepik
Якщо ви прагнете покращити здоров'я свого кишківника, ви, швидше за все, запаслися інгредієнтами, багатими на клітковину (наприклад, фруктами та овочами), а також ферментованими продуктами (наприклад, йогуртом і квашеною капустою). А як щодо спецій? Хоча спеції зазвичай використовуються для аромату та кольору, вони також можуть запропонувати вражаючі переваги для здоров'я, в тому числі для кишківника. Далі дипломований дієтолог називає найкращі спеції для здоров'я кишківника, а також розповідає, чому вони такі корисні та як їх можна використовувати в рецептах.
Найкращі спеції для здоров'я кишківника
Коли мова заходить про здоров'я кишківника та спеції, варто звернути увагу на куркуму. Це пов'язано, головним чином, зі здатністю куркуми боротися із запаленням, що пояснюється куркуміном - основною сполукою цієї спеції. Куркумін допомагає захистити слизову оболонку кишківника, зменшуючи запалення. Це дуже важливо, оскільки слизова оболонка кишківника відповідає за поглинання основних поживних речовин, водночас утримуючи токсини та шкідливі мікроби поза межами травного тракту. Протизапальна дія куркуміну (а отже, і куркуми) також допомагає знизити ризик запальних захворювань травної системи, таких як запальні захворювання кишківника.я
Куркума також корисна для кишкових бактерій, що є вирішальним фактором першокласного здоров'я кишківника. Така подвійна дія допомагає підтримувати збалансовану екосистему кишківника, що важливо для травлення, засвоєння поживних речовин та імунної регуляції. Більше того, збалансований мікробіом ще більше знижує ризик запальних захворювань кишківника, як зазначалося вище.
Нарешті, золота спеція стимулює вироблення жовчі - жовто-зеленої рідини, що виробляється печінкою. Жовч має вирішальне значення для розщеплення жирів і всмоктування жиророзчинних вітамінів, до яких відносяться вітаміни A, D, E і K. Крім того, підвищений потік жовчі допомагає підтримувати здоровий мікробіом, зменшуючи кількість шкідливих бактерій у тонкому кишківнику і підтримуючи травлення.
Незважаючи на всі ці переваги, варто згадати про нюанси користі куркуми для кишківника. Додавання куркуми до раціону може бути цінною частиною цілісного підходу до здоров'я кишківника, але це не буде чарівним рішенням. Почнемо з того, що куркума використовується в їжі в дуже малих кількостях, і її позитивний вплив на кишківник є кумулятивним, а не миттєвим. Що ще важливіше, здоров'я кишківника залежить від багатьох факторів, включаючи споживання клітковини, гідратацію, управління стресом і різноманітність їжі у вашому раціоні. Проте куркума може допомогти, особливо в поєднанні з іншими корисними для кишківника звичками, такими як вживання пре- та пробіотиків, достатня кількість клітковини та зменшення споживання продуктів з високим ступенем переробки.
Як їсти більше куркуми
Як спеція, куркума призначена для використання в рецептах у невеликих кількостях, але вона, безумовно, може надати стравам смаку, кольору та поживних речовин. Ось як їсти більше куркуми на користь вашому кишківнику і здоров'ю в цілому.
- Додайте куркуму до хумусу
Щоб отримати унікальний погляд на стандартний хумус, додайте в нього куркуму. Змішайте смажений нут, тахіні, оливкову олію, часник, куркуму і дрібку кмину, щоб отримати яскраву, корисну для кишечника закуску. Подавайте як соус до сирих овочів або намазуйте на бутерброди чи обгортайте.
- Додавайте у смузі
Якщо земляний присмак куркуми занадто інтенсивний для ваших смакових рецепторів, спробуйте змішати її з солодкими фруктами, щоб збалансувати його. Хочеться гарячого напою? Приготуйте чай з куркумою.
- Смачний смажений рис з куркумою
Урізноманітніть свій улюблений рецепт смаженого рису за допомогою куркуми, яка додасть йому золотисто-жовтого кольору та перцевого смаку. Насолоджуйтеся смаженим рисом як гарніром або частиною основної страви.
- Збийте його у вінегрет
Наступного разу, коли будете готувати вінегрет, додайте в нього щіпку-другу куркуми. Особливо смачно її додавати в медовий вінегрет, тоді вийде легка і яскрава заправка для салату.
- Готуємо з яйцями
Ви також можете додати куркуму в яєчню або в тісто для кіша. Ця добавка забезпечить як протизапальну дію, так і поліпшить роботу кишківника.
Нещодавно ми розповідали про 3 причини, чому вам ЗАВЖДИ треба гуляти після їжі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!