ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Відома дієтолог та ендокринолог розказала, жири — це ворог чи друг

Здоров'я 10:42 - 10 березня 2025

Жири: які види існують? Для чого нам потрібні жири?

Чому “знежирені” продукти — погана ідея?

Чому “знежирені” продукти — погана ідея?

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Скажіть чесно, вас теж лякає слово «жирний»? А що, якщо ми скажемо, що саме жири допомагають нам виглядати краще, думати чіткіше і почуватися здоровішими? Час переглянути своє ставлення до жирів.

Для чого нам потрібні жири?

Основа гормонального балансу – жири відіграють ключову роль у виробленні гормонів, зокрема статевих.

Допомагають засвоювати вітаміни A, D, E, K, які відповідають за зір, міцні кістки, згортання крові та імунітет.

Потрібні мозку та нервовій системі. Мозок складається на 60% із жиру, і для його нормального функціонування потрібні жири, особливо омега-3 жирні кислоти.

Є чудовим джерелом енергії

Підтримують здоровий стан волосся, шкіри та нігтів

Види жирів

Ненасичені жири – наші помічники, які покращують роботу серця, мозку, судин, знижують рівень холестерину та зменшують запалення в організмі. Вони діляться на два види:

  • Мононенасичені (оливкова олія, оливки, авокадо, горіхи).
  • Поліненасичені, зокрема омега-3 (жирна риба, волоські горіхи, насіння льону та чіа)

Насичені жири – містяться переважно в продуктах тваринного походження (жирні молочні продукти, червоне м’ясо, масло, сало). Їх варто вживати помірно, адже надлишок може негативно впливати на судини, підвищуючи рівень «поганого» холестерину.

Трансжири – найшкідливіші. Вони утворюються в процесі гідрогенізації олій (маргарини, магазинні солодощі, напівфабрикати, соуси). Трансжири провокують хронічне запалення, суттєво підвищують «поганий» холестерин ЛПНЩ та ризик серцево-судинних хвороб. Їх необхідно повністю виключити з харчування.

Чому “знежирені” продукти — погана ідея?

Виробники часто компенсують відсутність жирів великою кількістю цукрів та штучних добавок, які не роблять продукти здоровішими, а навпаки – посилюють апетит і можуть сприяти набору зайвої ваги.

Що робити на практиці?

Уникайте трансжирів, обмежуйте насичені жири та регулярно включайте в меню корисні ненасичені жири: заправляйте салати оливковою олією, додайте авокадо, насіння й горіхи до страв, а жирну рибу намагайтесь їсти двічі на тиждень.

Саме якість жирів, а не лише їх кількість, визначає здоров’я, молодість і гарне самопочуття

Звичайне стояння — дієва профілактика хвороб? Дивовижні результати дослідження.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин