ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Курка чи індичка - яке м'ясо корисніше

Здоров'я 16:56 - 10 березня 2025

Обидва м'яса мають великий вміст білка. Але яке з них приносить більше користі організму, розглянемо в матеріалі

Курка чи індичка - яке м'ясо корисніше

Подібності та відмінності м'яса курки та індички / Фото: Freepik

Дієтолог ділиться інформацією, яке м'ясо справді корисніше і чому: курка чи індичка. І те, й інше м'ясо популярне на столі в господинь. У магазинах величезний вибір і того, і іншого м'яса різних виробників. Який із цих продуктів корисніший для організму - розповідаємо в сьогоднішньому матеріалі.

Що корисніше: курка чи індичка

Як відомо, м'ясо такої птиці, як курка та індичка, містить високу кількість нежирного білка, і якщо ви дбаєте про своє здоров'я, то і курка, й індичка періодично мають з'являтися у вашому раціоні.

Якщо говорити про харчову цінність продукту, і яке м'ясо корисніше для організму, то це безпосередньо залежить від того, з якої частини курячої тушки або тушки індички ви готуєте страви на свій стіл. Однозначно і те, й інше м'ясо підходить для дієтичного або здорового харчування, а щодо поживних речовин, то, згідно з американською базою даних USDA, то 85 грамів вареної курячої грудки без шкіри та кісток містять:

  • всього 128 калорій;
  • 26 грамів білка;
  • 2,7 г жиру (з них - 0,8 г насиченого жиру; 0,7 г поліненасиченого жиру);
  • всього 88 міліграмів холестерину;
  • 0 грамів вуглеводів;
  • 0 грамів клітковини;
  • 0,39 міліграма заліза;
  • 0,77 міліграма цинку;
  • 94 міліграми холіну.

А згідно з цією ж базою даних поживних речовин USDA, то 85 грамів вареної грудки індички без шкіри та кісток містять:

  • всього 125 калорій (практично, як і в курці);
  • 26 грамів білка;
  • 1,7 г жиру (з них - 0,5 г насиченого; 0,45 г поліненасиченого);
  • усього 68 міліграмів холестерину (менше, ніж у курці);
  • 0 грамів вуглеводів;
  • 0 грамів клітковини;
  • 0,6 міліграма заліза;
  • 1,46 міліграма цинку;
  • 72 міліграми холіну.

І одна, й інша птахи, як бачимо, можуть забезпечити організм однаковою кількістю поживних речовин, але грудка індички без кісток та шкіри є переможцем зовсім небагато, порівняно з куркою.

У якому м'ясі менше холестерину

У якому м'ясі найменше холестерину: у курці чи індичці / Фото: Freepik

Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, і стежите за рівнем споживаного холестерину, то краще вживати біле м'ясо будь-якої птиці - хоч курки, хоч індички. Тобто те м'ясо, яке називають філейною частиною.

Якщо ви любите запечене м'ясо з жирною хрусткою скоринкою, то ви маєте зважати на те, що скоринка додає до вашої порції у 85 грамів м'яса додаткові калорії та приблизно 4 додаткові грами жиру. І в курці, і в індичці без шкіри (філейна частина), як ми писали вище, міститься 88 і 68 міліграмів холестерину відповідно, тобто, виходить, що вміст шкідливого холестерину в індичці дещо менший, хоча далеко не прагне до нуля. Але якщо ви вживаєте м'ясо зі шкірою, то ця різниця нівелюється: і в курці, і в індичці зі шкірою однаковий рівень холестерину - 109 міліграмів у 85 грамах.

У якому м'ясі більший вміст білка

Коли мова заходить про корисний білок, то можемо сміливо вас запевнити, що обидва птахи вважаються чудовими джерелами білка, крім того, можуть забезпечити вас такими важливими мікроелементами, як залізо, цинк і селен, які беруть участь у підтримці нашої імунної системи, особливо в «сезон застуд».

Якщо порівнювати філейну частину тушки курки та індички, то в 85 грамах філе міститься 26 грамів білка і в одній, і в іншій птиці - це хороший показник. Якщо ж порівнювати темне м'ясо курки та індички, то індичка містить на 3 грами білка більше, ніж курка, але цю перевагу не можна назвати значною з огляду на загальний хороший показник.

Вміст жирів

Так, у філейній частині курки без жиру та шкіри міститься 2,7 г жиру (у порції 85 грам), тоді як у грудці індички без шкіри та жиру - лише 1,7 г. Це значна різниця для тих, хто дотримується правильного харчування. Але при цьому також слід додати, що в білому м'ясі індички на жири припадає близько 5% калорій, тоді як у білому курячому м'ясі відсоток жирової маси становить близько 4%. Є ще одна різниця: індичка містить меншу кількість, ніж курка насичених жирів - цей вміст становить приблизно 0,21 г на 100 г м'яса.

Вміст триптофану та селену

Вміст триптофану та селену в курці та індичці / Фото: Freepik

І курка, і індичка містять такі вкрай корисні для організму речовини, як триптофан і селен.

Триптофан належить до групи амінокислот, які беруть участь у виробництві серотоніну, а серотонін, як відомо, - важливий гормон радості. Без потрібної кількості серотоніну в організмі не вироблятимуться інші важливі гормони, такі, як гормон сну мелатонін, наприклад. Таким чином, потрібна кількість триптофану в організмі забезпечує гарний настрій удень і спокійний глибокий сон уночі, а це важливо для імунітету, гарного самопочуття, схуднення та підтримання стабільної ваги. У курці та індичці міститься приблизно однакова кількість триптофану: на 100 г філе - 0,27 г, і 0,28 г відповідно.

Селен разом із білками бере участь у створенні імунного ланцюга, важливий для вироблення гормонів щитоподібної залози. Але ж гормони щитоподібної залози забезпечують безліч життєво важливих фізіологічних процесів в організмі людини - це і стан волосся, шкіри, нігтів, і високий рівень життєвої енергії. У курці та індичці міститься приблизно така кількість селену: на 100 г філе - 58% від добової норми споживання в курці та 44% в індичці.

Яке м'ясо легше засвоюється організмом

Коли йдеться про сам процес травлення, то і курка, і індичка в цьому питанні практично рівні, здоровий організм прекрасно перетравлює і засвоює обидва типи м'яса. Людям, які дотримуються дієти, краще не вживати шкіру.

І курка, і індичка - дійсно чудовий вибір для споживачів, які піклуються про своє здоров'я. Але за вмістом білка темне м'ясо індички випереджає куряче.

Питання здорового вибору

Як обрати м'ясо / Фото: Freepik

І курка, і індичка готуються швидко, підходять і для дієтичного, і для повсякденного, і для святкового столу. Але останнім часом, через недобросовісних виробників куряче м'ясо стало втрачати довіру споживача. У ньому все частіше знаходять антибіотики. Більшість людей вважають індичку більш здоровим продуктом.

Чи правда, що в індичці немає гормонів і антибіотиків? Відповідь на це запитання однозначна: у нормі та в ідеалі слідів будь-яких препаратів не повинно бути ні в індичці, ні в курці. Але для того, щоб захистити їжу і питво птиці під час вирощування, використання різних лікарських препаратів, на жаль, просто необхідний і усвідомлений крок виробників. На самому початку масового промислового птахівництва дійсно застосовувалися кормові антибіотики. Але сьогодні їх застосування, як і застосування стимуляторів та анаболіків, у нашій країні категорично заборонено. М'ясо, яке не відповідає стандартам, вилучається з продажу. Але при цьому повністю відмовитися від ліків неможливо.

Висновок

У битві між куркою та індичкою з невеликими застереженнями перемагає індичка. Але за умови, що м'ясо обох птахів має бути безпечним і якісним. У цьому разі і курка, і індичка - чудовий варіант для включення в постійний збалансований раціон харчування.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин