Дієтолог назвала безпечну норму солі на день

Здоров'я 15:28 - 24 жовтня 2021

Спеціаліст Світлана Фус пояснила, чим небезпечний надлишок солі та як зменшити її споживання

Автор: Олеся Мамиенко
Дієтолог розповіла, скільки солі можна їсти на добу

Дієтолог розповіла, скільки солі можна їсти на добу/Фото: Pixabay

Сіль необхідна у раціоні, але вживати її потрібно в певних кількостях. Як зазначила український дієтолог Світлана Фус, звичка зловживати солоною їжею може викликати проблеми зі здоров'ям.

Зокрема, за словами фахівця, надлишок солі може призвести до хвороб серця, нирок, печінки та гіпертонії. Крім того, сіль збуджує апетит і затримує рідину в тканинах, 1 г солі здатний утримати не менше 100 мл води. Від цього страждає фігура і псується настрій.

Дієтолог радить споживати на добу не більше 10-12 грамів кухонної солі. Половину - з продуктами, які вже її містять, а решту, приблизно чайну ложку - досолюючи несолону їжу.

"Додавайте сіль наприкінці приготування, а ще краще - в готову страву на тарілці. Кладіть менше солі, ніж написано в рецепті ", - рекомендує Фус.

Щоб знизити споживання солі, потрібно їсти менше чіпсів, сирів, ковбаси, солоного печива, сушеної риби, напівфабрикатів і соусів. Купуючи продукти, експерт радить дізнатися, чи є у складі сіль. Потрібно звертати увагу на кількість натрію, яка вказана на етикетці, цей показник треба помножити на 2,5. Наприклад, 2 г натрію = 5 г солі, а це чайна ложка, наповнена до країв.

За словами фахівця, під час готування іноді краще замінити сіль натуральними спеціями. А якщо вже стало зрозуміло, що з солоною їжею стався перебір, треба терміново відновити дефіцит води. Для цього, зокрема, Фус радить їсти більше фруктів та овочів.

Дієтолог Світлана Фус/Фото: Facebook

Нагадаємо, раніше ми писали, що дієтолог розвіяв найпопулярніші міфи про хліб.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин