ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Відома дієтолог та ендокринолог пояснила, як правильно завершити піст

Здоров'я 12:20 - 21 квітня 2025

Пам’ятайте: вашому організму потрібен час, щоб адаптуватися. Ви успішно пройшли весь піст — дайте собі можливість повернутись у звичний режим без стресу

Будьте уважні до своїх відчуттів і повертайтеся до звичного раціону поступово і з задоволенням!

Будьте уважні до своїх відчуттів і повертайтеся до звичного раціону поступово і з задоволенням!

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Великий піст завершився — і рука вже тягнеться до паски, ковбаски й холодцю? Зачекайте! Організм щойно провів марафон без тваринних білків і жирів. І повернення до звичного харчування потребує розумного плану.

Чому важливо не “зриватися” на святковий стіл

За півтора місяці посту ферментативна система відвикла від перетравлення тваринних білків і жирів, працюючи в “щадному режимі”.

І тут раптом:

  • жирне м’ясо
  • твердий сир
  • здобна паска
  • алкоголь

Усе це стає ударом по травленню і може спричинити:

  • нудоту, важкість в животі, здуття
  • діарею або закрепи
  • печію
  • загострення хронічних хвороб (панкреатиту, холециститу)

Оптимально — вводити нові продукти у такій черговості:

  • 1–2 день: додаємо варену або тушковану рибу (не смажену і не копчену), трохи варених яєць (1-2 шт.), вершкового масла (до 10 г), кисломолочні напої – кефір, йогурт
  • 3–4 день: нежирне м’ясо (курка, індичка), краще в запеченому чи тушкованому вигляді, кисломолочний сир
  • 5–7 день: тверді сири, трохи червоного м’яса

Поступово допускаються жирніші страви (не смажені) та звична для вас їжа у помірних кількостях

Чого варто уникати в перші дні:

  • смаженого та жирного м’яса, ковбаси, копченостей
  • багато яєць одразу (більше 2 шт.)
  • жирних кремових десертів, майонезу
  • багато алкоголю, особливо міцного

А як же паска?

  • В перші дні краще уникати свіжої здоби – вибирайте випічку, яка була приготовлена заздалегідь
  • Сирна паска легше засвоюється, ніж традиційна здобна

Як бути з алкоголем?

  • Якщо святкування з алкоголем не уникнути, виберіть невелику кількість сухого червоного вина
  • Алкоголь краще пити після їжі, а не натщесерце, і не поєднувати з жирними стравами

Пам’ятайте: вашому організму потрібен час, щоб адаптуватися. Ви успішно пройшли весь піст — дайте собі можливість повернутись у звичний режим без стресу

Будьте уважні до своїх відчуттів і повертайтеся до звичного раціону поступово і з задоволенням!

IDF офіційно визнала нову форму діабету.

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин