ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Ви можете їсти це зараз, не знаючи, що там є сіль! Як харчуватись на здоров’я – інтерв’ю з лікарем

Здоров'я 19:35 - 14 травня 2025

Біла смерть, без якої неможливе будь-яке життя: сучасні поради з харчування від лікаря-гастроентеролога/дієтолога

Ви можете їсти це зараз, не знаючи, що там є сіль! Як харчуватись на здоров’я – інтерв’ю з лікарем

Ви можете їсти це зараз, не знаючи, що там є сіль! Як харчуватись на здоров’я – інтерв’ю з лікарем

Цього року діючий травневий тиждень, з 12-го до 18-го, визнано Всесвітнім тижнем обізнаності про сіль. Його головна мета – заохочення людей до зменшення вживання солі для покращення здоров’я. Чи насправді сіль така небезпечна, що хижо нас чатує на кожному кроці, – МЕТА поговорила з лікарем-гастроентерологом і дієтологом Станіславом Кравчуком.

  • У яких уживаних нами щодня продуктах, приховано міститься сіль;
  • чому при фізичних навантаженнях її треба вживати не менше, а більше;
  • та чи заслуговує життєво необхідна всім живим речовина на жахливе звання "білої смерті"

– читайте в нашому ексклюзивному матеріалі.

Як ви особисто ставитесь до такої високої уваги до солі в суспільстві? Чи не вважаєте ви, що її значення для нашого здоров’я значно перебільшене?

Сіль – це натрій хлор. І обидва хімічні елементи: і натрій, і хлор критично необхідні для життя людини. Тому сіль дуже потрібна: без неї ми помремо. Сіль треба їсти: і не тільки людям, але й всім, в принципі, тваринкам також.

Інша проблема, що солі стає надто багато.

Як ви ставитесь до знатно розпіареного означення "сіль – це біла смерть"?

Скажімо так: хіба якщо її їсти насправді надто багато.

Але в ХХІ столітті, на жаль, через велику кількість високопереробленої їжі люди мають таку неусвідомлювану можливість. А це збільшує ризики розвитку різних захворювань.

Передусім це хвороби серцево-судинної системи. Але сіль також впливає і на склад бактерій в кишківнику, що у свою чергу може посилити різні негативні впливи на наш організм.

Тому, як висновок: сіль потрібна, у великій кількості – може нашкодити, проте "сіль – це біла смерть" надто узагальнююче означення.

Отож, сіль треба їсти, просто не в надто великих кількостях. ВООЗ каже, що велика кількість – це більше 5 грамів на день.

Чи насправді всім нам треба прагнути до зменшення вживання солі в харчуванні чи комусь все-таки вона необхідна й корисна навіть у підвищених дозах?

Взагалі так, варто прагнути до зменшення споживання солі. Тому що під цими "5 грамами" не мається на увазі, що ми просто беремо ложкою і сиплемо їх в страву горою.

Дуже легко перебрати цю добову норму. Адже сіль є у величезній кількості готових страв: у хлібі, соусі, ковбасі, снеках... Також натрій і хлор у певному складі містяться у м'ясі, молоці, овочах та навіть у фруктах він може бути.

Відповідно навіть, якщо ви не кидаєте чистої солі до своєї тарілки – ви все одно її споживаєте й часто понаднормово.

Тому краще зменшити вживання за рахунок додавання до страв, наприклад, більшої кількості приправ чи трав. Вони дають більш виражений смак, проте не мають натрію хлору в складі.

Щодо норми солі в контексті фізичних навантажень та деяких виняткових станів організму – важливо відзначити окремо. Якщо людина активно пітніє, тобто таким чином втрачає сіль. Або також її втрачає через нудоту, блювання, діарею. Тоді їй треба збільшити вживання солі.

"Хочеться чогось солоненького " – це здорове бажання, його варто задовольняти?

Солоної їжі, знову-таки, хочеться, бо сіль важлива для життя. І відповідно все, що важливе для життя, нам закріплюється еволюцією як бажання.

Наприклад, солона їжа, солодка їжа, жирна їжа. Якщо це все комбінується – то взагалі виходить такий собі дофаміновий вибух для мозку щастя й задоволення.

Чи це щось означає? Та навряд. Це просто бажання їсти щось.

Чи є якість більш корисні і менш корисні види солі, які ми вживаємо? Щоб ви особисто порадили в цьому аспекті?

Уся сіль – це натрій хлор. Так що солі з красивими кучерявими назвами – це такий же натрій хлор просто з більш вигадливою назвою.

Звичайно, для людей, які проживають в районах, де немає йоду – краще вживати йодовану сіль. Наприклад, в нашій країні є така рекомендація для багатьох ендемічних регіонів, де є ризик дефіциту йоду – Захід і Північ України.

Чи є якісь продукти, які б ви не радили до вживання через високий процент солей в складі?

Це всі перероблені продукти, які називав раніше. Тобто все, що запаковано, з довгими термінами придатності та довгим складом.

Це не означає, що такі продукти взагалі не можна їсти. Просто варто обмежити їх у споживання. А базувати свій раціон слід на овочах, кашах, якісних білках, жирах, фруктах.

Чи корисні для здоров’я різні методи зовнішнього застосування солі – ванни з морською сіллю, соляні розчини для зміцнення нігтів, промивання сольовим розчином носу при нежиті тощо.

У косметологічних процедурах я не є експертом. Але припускаю, що певні процедури, які пов'язані із сіллю, можуть надати покращення.

А ось, що стосується промивання сольовими розчинами горла й носа – це правильно. Тобто звичайні сольові розчини, які ми використовуємо при респіраторних інфекціях – зменшують набряк та очищають слизову оболонку від слизових нашарувань.

Джерело: МЕТА новини

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин