Харчове отруєння: симптоми, профілактика та лікування

Здоров'я 17:11 - 30 листопада 2021

Дізнайтесь, чим небезпечне харчове отруєння

Біль

Як впоратися з харчовим отруєнням / Фото: pixabay

Харчове отруєння – це гостре захворювання, що виникає після вживання неякісної їжі. З такою проблемою стикалася майже кожна людина на планеті. Розповідаємо про симптоми, профілактику, лікування та небезпеку харчового отруєння.

Симптоми гострого захворювання

Поява ознак харчового отруєння залежить від багатьох факторів. Найчастіше симптоми виникають за кілька годин після вживання зараженої їжі. Через 6 годин про себе дасть дізнатися стафілокок, і лише через кілька днів проявляється кишкова паличка та сальмонельоз. Харчове отруєння має такі симптоми:

  • нудота;
  • висока температура;
  • блювання;
  • біль в животі;
  • водянистий чи кривавий пронос;
  • слабкість;
  • діарея;
  • головний біль;
  • судоми.

Лікування харчового отруєння

  • Антибактеріальна терапія. Метод застосовується лише за симптомів певної мікробної інфекції.
  • Відновлення водного балансу. Для цього застосовують сольові розчини. При сильному зневодненні використовують крапельниці.
  • Для відновлення мікрофлори кишківника лікарі прописують пробіотики.
  • Антитоксин. Його використовують при лікуванні ботулізму на ранній стадії.

Як впоратися з харчовим отруєнням самостійно

  • Дієта. Повністю відмовтеся від їжі, через день можна почати їсти просту їжу, наприклад, тости, банани, желе, рис та крекери. Необхідно уникати продуктів, які дратують слизову оболонку травного тракту (кава, сигарети, молочні та жирні продукти, алкоголь та гостра їжа).
  • Відновлення водного балансу. Це має бути рідина з електролітами. Зазвичай застосовують спеціальний порошок для регідратації, який розчиняють у воді.

Чим небезпечне харчове отруєння

При харчовому отруєнні людина втрачає багато води, що може призвести до зневоднення. З такою проблемою можуть зіткнутися немовлята, люди похилого віку та люди зі слабким імунітетом. Деякі мікроорганізми можуть викликати й інші серйозні ускладнення:

  • Кишкова паличка. Деякі її різновиди можуть призвести до гемолітико-уремічного синдрому. У цьому випадку ушкоджується оболонка судин у нирках, що часто призводить до ниркової недостатності.
  • Лістерія. Це захворювання особливо небезпечне для вагітних. На ранніх термінах жінка може втратити дитину, а на пізніх — мертвіння, передчасні пологи, вроджену інфекцію плода. Навіть якщо сама вагітність закінчиться вдало, новонароджений може мати неврологічні проблеми або затримку розвитку.
  • Clostridium botulinum. Приводить до ботулізму, що вражає нервову систему та викликає м'язовий параліч. Через це може зупинитися дихання. Навіть якщо хвороба вдається перемогти, м'язова слабкість, а також проблеми з диханням та ковтанням зберігаються надовго.

У яких випадках слід звернутися до лікаря

  • Блювота більше двох днів;
  • Діарея зберігається понад три дні;
  • Пронос із домішкою крові;
  • Температура 38 ° С або вище;
  • Сильний біль у животі, спазми.

Профілактика

  • Часто мийте руки, кухонні поверхні та посуд;
  • Зберігайте готові продукти окремо від сирих;
  • Готуйте їжу за правильної температури. Наприклад, страви з м'яса повинні прогріватись до 63 ° С і вище;
  • Охолоджувати або заморожувати продукти, що швидко псуються, протягом 2 годин після покупки;
  • Розморожуйте продукти у холодильнику;
  • Викидати їжу, якщо немає впевненості, що вона правильно зберігалася.

Нагадаємо, що лікар розповіла, як захиститися від паразитозу.

Джерело: Мeta.ua

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин