Користь та небезпека мандаринів: як обирати і скільки можна з'їсти за день

Здоров'я 17:20 - 04 грудня 2021

Тим, хто має хронічні патології, не рекомендують вживати ці цитрусові

Користь та шкода манадаринів

Ми розповімо, кому не можна їсти мандарини. Фото: Pixabay/Автор- ID 1103997

Тільки-но погіршують погодні умови, за вікном починає пролітати сніжок, а на екранах анонсують новорічні стрічки, ви згадуєте про ці помаранчеві цитруси. Вони підтримують загальний життєвий тонус організму та знижують ризик розвитку багатьох захворювань. Сьогодні мова йтиме про мандарин.

Корисні властивості: 

  •  більш ніж на 80% складається з води, решта – вуглеводи.
  • калорійність плоду 40-60 ккал на 100 г. Один мандарин важить від 80 до 150 г.
  • фрукти можна включати до раціону навіть при схудненні.
  • містять велику кількість вітаміну С: тільки два плоди задовольняють щоденні потреби організму.
  • мають вітамін А, фолієву кислоту, вітаміни B, D, E, PP,  калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо.
  • шкірка містить вітаміни А, Е та К, антиоксиданти, але перед вживанням її необхідно подрібнити.
  • зміцнюють імунну систему
  • мають протизапальну дію
  • покращують процеси травлення
  • знижують рівень холестерину в крові
  • знижують артеріальний тиск і діють як профілактика гіпертонії.

Скільки можна споживати: 

  • якщо ви сидите на дієті, то  дозволяється з'їдати  до двох-чотирьох на добу
  • якщо ви  не маєте протипоказань, то можете куштувати до 6-7 мандаринів в день.

Кому не можна їсти мандарини: 

  • якщо маєте індивідуальну непереносимість до них;
  • маєте захворювання шлунково-кишкового тракту – ентерит, коліт, гастрит;
  • маєте виразку дванадцятипалої кишки;
  • маєте алергію на цитрусові;
  • маєте серйозний карієс або стоматологічні захворювання;
  • маєте зайву вагу;
  • маєте хворобу нирок.

Як обирати мандарини: 

  • потрібно звертати увагу на пористу шкірку, що легко очищається: вона не щільно прилягає до плодів, але між ними є невеликий проміжок
  • солодкі мандарини м’які, але пружні
  • колір має бути яскраво-оранжевим, однорідним та насиченим.

Варто зазначити, що мандарини перетравлюються в організмі людини протягом двох годин. З'ївши цитрусові, ви поповните організм вітамінами у зимовий період. Але будьте обережні, адже мандарини містять велику кількість фруктози.

Читайте сім способів, як прискорити метаболізм. 

Також дізнайтеся, які чотири продукти містять багато білка. 

Джерело: DIP

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин