Як правильно вибрати та зберігати мандарини

Здоров'я 15:25 - 28 грудня 2021

За допомогою наших порад ви зможете наперед визначити смак мандарину

Як правильно вибрати та зберігати мандарини

Як вибрати смачні мандарини/Фото: Pexels

Жоден новорічний стіл не обходиться без мандаринів. Їхній аромат знайомий кожному з дитинства, його не переплутаєш ні з чим. Щоб отримувати максимальне задоволення цих цитрусових, слід знати, як їх правильно вибирати.

Читайте також: Дієтолог розповіла, чи можна їсти мандарини на дієті

За допомогою порад від Meta.ua ви зможете знайти найсмачніші мандарини та не помилитися у виборі.

Трохи теорії

Іспанські мандарини солодкі та легко чистяться; турецькі - кислуваті з кісточками; марроканські – солодкі та соковиті; ізраїльські – солодкі, без кісточок, іноді сухі.

Як правильно вибирати мандарини

  • При покупці ретельно огляньте плід: на ньому не повинно бути гнили і цяток на шкірці. Мандарин повинен бути пружним на дотик. Попросіть продавця продемонструвати, наскільки легко відокремлюється шкірка і чи пориста вона. Занадто велика відстань повітря між шкіркою і м'якоттю означає, що плоди легко пошкодити або вони довго залежалися.
  • Чим важчий плід, тим він солодший і соковитіший. Також звертайте увагу на форму плодів: вона має бути приблизно однаковою для одного сорту.
  • Стиглий мандарин має рівномірний колір – від жовтогарячого до яскравого помаранчевого. Світліші мандарини вважаються більш кислими, а у солодких плодів шкірка червона.
  • Мандарин з гілочкою та зеленими листочками не означає його свіжість. Насправді гілочка та листок тривалий час зберігають свій зелений колір. Просто у такому вигляді продавцям легше реалізувати товар.

Які бувають сорти мандаринів

Вибираємо мандарин на вигляд/Фото: Unsplash

Клементин

Цей гібрид мандарину та апельсину вважається найсмачнішим серед усіх гібридних. Дрібні плоди, які мають тонку глянсову шкірку та дуже багато кісточок.

Муркотт

Ще один гібрид – помісь мандарину та танжерину. Він невеликий і найчастіше з великою кількістю маленьких кісточок та щільними перегородками, але він соковитий та солодкий.

Надоркотт

Це ранні мандарини, які дозрівають ще влітку. Мають червону м'якоть і шкірку, що легко відділяється. Зазвичай продаються без кісточок, але якщо при вирощуванні вони були перезапилені, можуть бути занадто кістлявими.

Сатсума

Чисті мандарини, які є гібридом. Цей невеликий плід (до 30 грамів), як правило, на смак кислий або кисло-солодкий, не має кісточок, з пухкої шкіркою, грубою м'якоттю, а його часточки зазвичай різного розміру. Цей сорт дозріває з листопада до грудня.

Як візуально відрізнити солодкі мандарини від кислих

Більшість із нас любить солодкі мандарини, але є й ті, хто не проти поласувати кислими сортами. Як вибрати мандарини за смаком:

  • Кислі сорти зазвичай плескаті або великі.
  • Солодкі сорти ви також можете визначити за кольором, це зазвичай фрукти середнього розміру з яскраво-помаранчевою шкіркою, хоча найчастіше солодкими бувають і жовті мандарини.
  • Солодкі мандарини, як правило, трохи важчі за кислі. Легкі за вагою цитрусові мають тверду клітковину, містять кісточки у великій кількості і не містять оптимальний обсяг рідини.

Корисні властивості мандаринів

Як вибрати мандарини на ринку/Фото: Unsplash
  • Мандарини містять велику кількість вітаміну С (аскорбінової кислоти), вітаміну D, К, В1, В2 та ефірних олій. Завдяки наявності лимонної кислоти, м'якоть мандаринів не накопичує в собі нітрати та інші шкідливі компоненти.
  • Мандарин допомагає уникнути ожиріння, а також не дає жиру відкладатися у печінці.
  • Нормалізує рівень інсуліну, запобігаючи діабету другого типу.
  • Знижує рівень холестерину в крові (при вживанні 2-3 мандаринів на добу).
  • Мандариновий сік є дієтичним та лікувальним напоєм.
  • Регулярне вживання мандаринового соку позбавить від гельмінтів.
  • Свіжі мандарини корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вони також стимулюють апетит і покращують процес травлення.
  • Ефірна олія, яка присутня в мандаринах, покращує настрій.
  • Вживання мандаринової цедри пом'якшує кашель і має відхаркувальний ефект.
  • Вживання мандаринової шкірки допомагає знизити рівень цукру в крові. Для цього треба шкірку 3-х мандаринів прокип'ятити протягом 10 хвилин у літрі води та приймати такий напій щодня перед їдою.
  • Мандарини корисні при захворюваннях шкіри. Свіжий сік може вбивати деякі види грибків (стригучий лишай, мікроспорія). Для лікування шкіри та нігтів від грибка треба кілька разів на день протирати їх соком або шкіркою мандаринів.

Після покупки намагайтеся зберігати мандарини правильно. Натріть шкірку рослинним маслом та помістіть фрукти в холодильник. Обов'язково зніміть із них поліетиленовий пакет та перекладіть їх у сітку. Якщо на гілочках є листочки, не зривайте їх – так фрукти довше збережуться.

Нагадаємо, звідки з'явилася традиція є мандарини на Новий рік.

Також ми писали про 5 корисних якостей мандаринів.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин