Потрібно їсти кожного дня: лікар розповів, у чому користь ківі

Здоров'я 12:29 - 08 лютого 2022

Ківі – це надзвичайно корисний фрукт, який користується в Україні не такою популярністю, на яку заслуговує

Чим корисне ківі та чому його потрібно їсти кожного дня

Максимум вітамінів і мінімум калорій: чому ківі потрібно їсти кожного дня/Фото: engin akyurt/Unsplash

Лікар-гастроентеролог і дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у соціальній мережі поділився інформацією про користь ківі та розповів, чому це не просто фрукт, а суперфрукт. Фахівець рекомендує кожного дня їсти по 2-3 плоди ківі для здоров'я серцево-судинної системи і органів травлення. 

Читайте також: Лікар назвала дієтичні продукти, від яких збільшується вага

Чому ківі потрібно їсти кожного дня

1. Ківі містить велику кількість вітаміну С (більше, ніж в апельсинах), фолату, міді, калію, антиоксидантів, вітаміну Е і вітаміну К. Їсти його можна повністю, але зазвичай шкірку не вживають через її характерну текстуру.

2. У ківі низька калорійність – всього 61 калорія на 100 грам сирого плоду. У 100 грамах цього суперфрукту також міститься 0,5 г жиру, 3 мг натрію, 15 г вуглеводів, 9 г цукру, 3 г харчових волокон та 1,1 г білка.

Це ідеальний продукт, якщо ви бажаєте схуднути, адже він містить багато води, грає важливу роль у метаболізмі жирів,  регулює рівень холестерину та цукру в крові.

3. Цей фрукт контролює тиск та запобігає згортанню крові. Ківі зменшує кількість ліпідів в крові, не погіршуючи при цьому співвідношення протективних і шкідливих фракцій холестерину. При цьому 2-3 плоди ківі на день можуть замінити таблетку аспірину, яку рекомендують вживати для профілактики серцево-судинних захворювань.

Фото: Pranjall Kumar/Unsplash

4. Ківі може допомогти контролювати симптоми астми. У людей, які регулярно вживають цей фрукт покращується робота легенів.

5. Велика кількість харчових волокон у ківі роблять цей фрукт корисним для покращення травлення. Також плоди ківі містять ферменти, що допомагають ефективно розщеплювати білки в кишківнику.

6. Дослідження показують, що у людей, які протягом восьми тижнів їли 3 ківі на день, спостерігається зниження кров'яного тиску. Високий кров'яний тиск може стати причиною інфаркту та інсульту.

7. Ківі зміцнює імунітет завдяки великій кількості вітаміну С. Регулярне вживання цього фрукту захищає від сезонної  застуди, грипу та бактеріальних інфекцій.

8. Плід ківі містить антиоксиданти, що зменшують окислювальний стрес (процес, який може призвести до пошкодження ДНК). Вчені вважають, що регулярне вживання ківі може запобігти розвитку захворювань, які пов'язані із пошкодженням структури ДНК, зокрема раку товстої кишки.

9. Цей фрукт містить зеаксантин і лютеїн — суперкаротиноїди, які покращують гостроту зору і запобігають виникненню захворювань очей, зокрема катаракти.

10. Вживання ківі підтримує шкіру зволоженою та здоровою завдяки вітаміну С, який є ключовим компонентом в синтезі колагену в організмі.

Раніше ми повідомляли, як цукор впливає на нашу зовнішність, стан здоров'я і чим його можна замінити.

Джерело: Олег Швець

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин