ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Хочете жити довше? Дослідження показало, яке м’ясо вбиває вас щодня

Здоров'я 11:22 - 25 квітня 2025

Можливо, варто змінити дієту

Хочете жити довше? Дослідження показало, яке м’ясо вбиває вас щодня

Хочете жити довше? Дослідження показало, яке м’ясо вбиває вас щодня / Фото: Freepik

Протягом багатьох років загальноприйнятою думкою було замінити червоне м'ясо на біле, наприклад, птицю, щоб зменшити ризики для здоров'я, такі як підвищений рівень холестерину, рак і запалення, не кажучи вже про отримання більш бюджетного джерела білка. Але нове дослідження пов'язує вживання курятини та іншої птиці зі значно підвищеним ризиком смерті від раку шлунково-кишкового тракту та всіх інших причин.

Але перш ніж ви відкладете курку або закотите очі і повернетеся до свого курячого цезаря, ознайомтеся з деталями дослідження і порадами дієтологів, що вам слід робити, якщо вас це турбує.

Що відбувається з вашим тілом?

У дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, взяли участь 4869 осіб, які проживають на півдні Італії і є учасниками великих довгострокових когортних досліджень, які погодилися заповнити анкети щодо харчування та способу життя. Протягом періоду дослідження, який тривав з 2006 по 2024 рік, вони ділилися інформацією про споживання м'яса, розділеного на червоне і біле, а дослідники відстежували причини смерті учасників, які померли.

Дослідження показало, що ті, хто з'їдав більше 300 грамів м'яса птиці на тиждень, мали на 27% вищий ризик смерті, ніж ті, хто з'їдав менше 100 грамів курятини або м'яса птиці на тиждень. Ризик ще більше зростав для тих, хто їв значно більше, ніж 300 грамів, і стосувався всіх причин смерті, включаючи рак і серцево-судинні захворювання.

Люди, які з'їдали більше 300 грамів білого м'яса на тиждень, також більш ніж удвічі збільшували ризик смерті від раку шлунково-кишкового тракту порівняно з тими, хто їв менше 100 грамів.

Це дослідження, здається, суперечить попереднім дослідженням, які виявили, що вживання білого м'яса замість червоного краще захищає від раку шлунково-кишкового тракту. Існують обмеження для такого роду досліджень. Це дослідження виявило зв'язок, а не пряму причину, між більшим споживанням м'яса птиці та підвищеною смертністю, особливо від раку шлунково-кишкового тракту. Це не означає, що м'ясо птиці викликає рак.

Дослідження способу життя, подібні до цього, можуть мати багато потенційно заплутаних факторів, які можуть пояснити деякі з цих розбіжностей:

  • Спосіб приготування та обробка курятини може впливати на те, наскільки здоровою вона є.

Даних про спосіб приготування курки бракує. Курка, приготована при високих температурах, наприклад, на грилі, барбекю або у фритюрі, може утворювати гетероциклічні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні, які, як відомо, підвищують ризик розвитку раку.

Якщо курка була піддана високій обробці, це також могло мати вплив. Попри те, що учасники дослідження дотримувалися середземноморської дієти, цілком можливо, що частина курятини, яку вони їли, була оброблена, що містить багато натрію, консервантів і насичених жирів, які пов'язані з гіршими наслідками для здоров'я.

  • Учасники дослідження самостійно звітують про свій раціон

Це звичайна проблема для довгострокових досліджень, оскільки дослідники не можуть фіксувати кожен прийом їжі тисячами учасників протягом десятиліть, очевидно, що це неможливо. Але це може вплинути на точність таких досліджень. Це дослідження включало велику кількість учасників протягом тривалого періоду часу, але самозвіти про раціон харчування можуть бути неточними, оскільки люди часто недооцінюють або переоцінюють його.

  • Інші фактори здоров'я не оцінювалися в дослідженні

Хоча артеріальний тиск та деякі інші показники були частиною оцінки, інші речі, які мають великий вплив на здоров'я людини, не були враховані. Фізична активність не була задокументована в дослідженні, що є захистом від смертності від усіх причин. Інші дієтичні фактори не бралися до уваги, хоча учасники в цілому дотримувалися середземноморської дієти, чоловіки частіше споживали більші порції, більше м'яса, ніж жінки, більше алкоголю і менше фруктів та овочів.

Чи варто перестати їсти курку?

Відповідь на це питання не така проста, було б поспішним повністю відмовлятися від курятини. Це дослідження не доводить, що м'ясо птиці шкідливе по своїй суті, але що певні моделі харчування можуть бути пов'язані з вищою смертністю, особливо у літніх чоловіків. Середньостатистичній людині, яка з'їдає кілька порцій курки на тиждень, а також дотримується середземноморської дієти, не потрібно панікувати, хоча ми завжди повинні бути уважними.

  • Обирайте пасовищну або органічну курку
  • Уникайте перероблених курячих продуктів
  • Обирайте методи приготування їжі на низькому вогні
  • Переходьте на рослинні білки або морепродукти

Нещодавно ми розповідали про фрукти, які перемагають безсоння.

Джерело: Real Simple

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин