Вічна дилема: чи можна насправді пропускати сніданок
Відповідь на найпопулярніше питання

Вічна дилема: чи можна насправді пропускати сніданок / Фото: Freepik
Ви чули це знову і знову: сніданок - найважливіший прийом їжі протягом дня. Але якщо у вас мало часу, вам потрібно виспатися або ви просто не голодні, ви можете бути тим, хто звик пропускати сніданок вранці. Але чи шкідливо пропускати сніданок? Пропуск сніданку є досить поширеним явищем: близько 25% людей у США пропускають сніданок щодня. Щоб дізнатися більше про цю харчову звичку, ми звернулися до дієтологів з проханням Ось ознаки того, що вам варто включити цей прийом їжі у свій розпорядок дня.
Чому ми снідаємо?
Сніданок, як випливає з назви, перериває природне голодування, яке відбувається протягом ночі. Він покликаний відновити запас глюкози (тобто основного джерела енергії в організмі), щоб ваше тіло і мозок могли функціонувати протягом дня.
Ранковий прийом їжі відіграє особливо важливу роль у здоровому харчуванні та способі життя. Коли ви з'їдаєте ситний сніданок і відчуваєте себе добре фізично і розумово, це може створити бажання продовжувати робити здоровий вибір. Більше того, кожен прийом їжі - це можливість споживати ключові поживні речовини. Снідаючи, ви отримуєте можливість споживати білок, корисні жири, клітковину та антиоксиданти, які необхідні для міцного здоров'я.
Чому пропуск сніданку може бути корисним для вас
Це економить час
Оскільки приготування та споживання сніданку вимагає часу та зусиль, пропускати його просто зручніше - особливо, коли у вас є справи та місця, де ви маєте бути. Дехто може відмовитися від сніданку, тому що поспішає на роботу, годує дітей або не запасається найнеобхіднішим для сніданку.
Це зручніше та економить гроші
Крім того, для тих, хто має проблеми з доступом до доступних і поживних продуктів, сніданок часто є першим прийомом їжі - і це дуже реальна і вагома причина. Важливо розглянути системні причини пропуску сніданку в рамках цієї розмови; дехто може пропускати сніданок не тому, що вважає за краще, а тому, що доступні[і поживні варіанти обмежені.
Тим, хто займається спортом рано вранці, простіше
Якщо ви прокидаєтеся дуже рано, щоб потренуватися, пропуск сніданку може бути кращим для вашого графіка (і легшим для вашого шлунку). Загалом, це здорово і безпечно для середньостатистичної людини, яка виконує 30-60-хвилинне ранкове тренування - хоча все одно важливо споживати їжу, багату на білки, складні вуглеводи і корисні жири, протягом кількох годин після тренування. Наприклад, якщо ви прокидаєтеся о 6 ранку і тренуєтеся о 7 ранку, це нормально, якщо ви робите це натщесерце, а потім снідаєте. Але якщо ви збираєтеся на серйозні змагання на витривалість або не будете їсти деякий час після тренування, спробуйте втиснути в себе щось, що легко засвоюється (наприклад, тост, банан або вівсянку) заздалегідь. Ви також можете взяти з собою післятренувальний перекус або протеїновий коктейль.
Потенційні недоліки пропуску сніданку
Це може погіршити симптоми СРК
Якщо ви схильні до синдрому подразненого кишечника (СРК), пропуск сніданку може бути поганою новиною для вашого кишечника. Це тому, що здоровий, збалансований сніданок часто складається з продуктів з високим вмістом клітковини, таких як фрукти та цільні зерна. Високий вміст клітковини асоціюється з кращими звичками кишечника і більш сприятливими кишковими бактеріями, що призводить до зменшення випадків СРК.
Це може збільшити ризик серцевих захворювань
Дослідження показують, що вживання сніданку може призвести до кращого контролю голоду та інсуліну впродовж дня. І навпаки, у тих, хто пропускає сніданок, частіше розвивається чутливість до інсуліну, що може сприяти виникненню таких факторів ризику серцевих захворювань, як високий кров'яний тиск (гіпертонія), порушення балансу холестерину (дисліпідемія) і підвищений рівень запалення.
Крім того, сніданок - це чудова можливість з'їсти продукти, багаті на мононенасичені жири, клітковину та антиоксиданти, які є корисними для серця, але пропуск сніданку позбавляє нас цієї можливості підживитися цими поживними речовинами.
Це посилює відчуття голоду
Простіше кажучи, пропуск прийому їжі призведе до того, що ви будете голодні. Особливо це стосується сніданку, який зазвичай їдять після нічного голодування. Зрештою, їжа (особливо багата на білок) знижує рівень греліну, гормону голоду, водночас підвищуючи гормони ситості, такі як GLP-1. Таким чином, якщо ви пропустите сніданок, ви, природно, почуватиметеся голоднішими і менш енергійними протягом дня, що ускладнить зосередженість і функціонування.
Це може вплинути на рівень цукру в крові
Пропуск сніданку може призвести до таких серйозних проблем, як гіпоглікемія, резистентність до інсуліну та зміна апетиту, особливо у людей з порушенням контролю рівня цукру в крові (тобто, діабету 1 або 2 типу).
Нещодавно ми розповідали, який сир можна на схудненні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!