RU UA
1

5 несподіваних продуктів, у яких міститься багато кальцію

Здоров'я 12:45 - 20 лютого 2022

Кальцій дуже важливий для функціонування нашого організму

5 несподіваних продуктів, у яких міститься багато кальцію

5 продуктів із високою кількістю кальцію/Фото: Pixabay

Кальцій – найпоширеніший мінерал у тілі людини. Це мінеральна речовина, яка потрібна для будівництва та підтримки здоров'я кісток. У дорослому організмі міститься близько 1–1,2 кг кальцію.

Він корисний не тільки для зубів, кісток та суглобів, але й для м'язів, серцево-судинної та нервової систем. Кальцій міститься у молоці, а й інших продуктах.

Розповідаємо про п'ять несподіваних продуктів з максимальною кількістю кальцію.

Читайте також: вчені з'ясували, який продукт допомагає знизити рівень "поганого холестерину"

1. Яєчна шкаралупа. В одній яєчній шкаралупі міститься 2 г кальцію. Пів чайної ложки розмеленої яєчної шкаралупи покриває денну потребу в дієтичному (тобто споживаному з їжею) кальції. Наприклад, якщо брати кисломолочні продукти, щоб отримати норму кальцію на день за допомогою м'якого сиру, необхідно з'їсти 1,2 кг. Кальцій зі шкаралупи добре засвоюється організмом завдяки розчинним матричним білкам.

Як приготувати порошок з яєчної шкаралупи

  • Спочатку добре промийте шкаралупу, прокип'ятіть її протягом 5 хвилин, щоб вбити бактерії.
  • Висушіть і подрібніть в кавомолці до борошна.
  • Вживайте по пів чайної ложки на день, можна додавати до готових страв.

2. Пармезан є лідером за кількістю кальцію серед молочних продуктів. У 100 г сиру міститься 1184 кальцію, а це більше за добову норму. Також пармезан містить багато білка (38 г на 100 г продукту) та 0,95 мкг вітаміну D. Головне не забувати, що пармезан досить калорійний, багатий насиченими жирами.

3. Кунжут. У 100 г кунжутного насіння міститься 975 мг кальцію та 17,7 г білка. Це майже в півтора раза більше за щоденну норму для дорослої людини. Це не означає, що тепер потрібно їсти кунжут ложками, його можна додавати в салати, каші чи випічку.

Перед вживанням кунжут краще замочити на кілька годин, а потім злегка обсмажити. Це покращить смак і позбавить насіння фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню кальцію.

4. Сардини. У консервованих сардинах багато кальцію, оскільки їх вживають із кістками: 382 мг на 100 г продукту. Крім того, вони містять 24,6 г білка та 6,8 мкг вітаміну D (це більше ніж 50% від денної норми). Попри те що, що у сардинах кальцію менше, ніж у кунжуті, з допомогою вітаміну D він засвоюється краще.

5. Тофу. У цьому рослинному продукті найбільше кальцію, ніж у будь-якій іншій рослинній їжі. Так, половина чашки тофу може збагатити раціон до 861 мг кальцію. Тофу готують з соєвого молока і має досить низьку калорійність.

Цей продукт також не містить глютен, що робить його ідеальним продуктом для тих, хто дотримується дієти, що обмежує. Тофу містить також білок, калій, цинк та селен.

Раніше ми писали, які продукти допоможуть покращити імунітет.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин