Чашка чаю після обіду може мати неприємний наслідок
Щоб допомогти своєму організму, дотримуйтеся простих правил

Звичка пити чай одразу після їжі може суттєво погіршити засвоєння заліза через високий вміст поліфенолів
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Якщо ви хочете, щоб ваш організм отримував максимум заліза з їжі, можливо, варто переглянути звичку пити чай одразу після трапези. Численні дослідження підтверджують, що чорний чай, кава, какао та деякі трав'яні чаї можуть значно погіршувати засвоєння цього важливого мінералу через вміст поліфенолів. Особливо це стосується негемового заліза з рослинних джерел.
Щоб допомогти своєму організму, дотримуйтеся простих правил: робіть перерву в 1-2 години між вживанням цих напоїв та їжею або препаратами заліза, додавайте до раціону продукти, багаті на вітамін C, надавайте перевагу напоям з низьким вмістом поліфенолів (ройбуш, шипшина) та не забувайте про джерела гемового заліза (м'ясо, риба, птиця), яке засвоюється краще. Пам'ятайте, невеликі зміни у харчових звичках можуть мати велике значення для вашого здоров'я.
Ось як різні напої впливають на абсорбцію заліза:
- Чорний чай: знижує засвоєння на 79–94%
- Зелений чай: ефект трохи менш виражений
- Какао: до 71% зниження
- Кава: на 39–64% залежно від концентрації поліфенолів
- Трав’яні чаї: м’ята перцева (на 84%), липа (на 52%), ромашка (на 47%), вербена (на 59%) – також мають гальмівний ефект
Кому це особливо важливо:
- людям з низьким рівнем феритину або анемією
- вегетаріанцям та веганам
- жінкам з рясними менструаціями
- вагітним
- людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!