Регулюють артеріальний тиск і не тільки: дієтолог розповіла, чому важливо їсти зелені овочі

Здоров'я 17:04 - 06 травня 2022

Зелені овочі завдяки хлорофілу мають багато корисних властивостей

Регулюють артеріальний тиск і не тільки: дієтолог розповіла, чому важливо їсти зелені овочі

У чому цінність зелених овочів та чому їх важливо внести у щоденний раціон/Фото: Рexels

Дієтолог Світлана Фус розповіла, чому зелені овочі такі цінні і скільки разів на день їх потрібно вживати. Пропонуємо дізнатися корисні поради у нашому матеріалі. 

Що робить овочі зеленими

За колір овочів і фруктів відповідають конкретні сполуки. Саме хлорофіл, пігмент в клітинах рослин, надає їм унікальний зелений колір. Як запевняє дієтолог, ще зі школи багато хто пам'ятає про те, що за участю хлорофілу відбувається фотосинтез. 

Читайте також: нутриціолог назвала продукти, які покращують сон

Хлорофіл впливає не тільки на колір листя, але й діє позитивно на здоров'я людини. За хімічною будовою формула гемоглобіну (речовини, яка забарвлює нашу кров в червоний колір), практично дорівнює формулі хлорофілу. Відмінність лише в тому, що в центрі молекули гемоглобіну розташовані атоми заліза, а в центрі хлорофілу – атоми магнію.

У чому цінність зелених овочів

Зелені овочі та фрукти завдяки хлорофілу мають протизапальні властивості. Світлана Фус на своїй сторінці у Facebook розповіла про основні корисні властивості овочів зеленого кольору, а саме:

  • хлорофіл зміцнює імунну функцію організму, прискорює фагоцитоз
  • має антибактеріальну дію
  • запобігає росту патогенних анаеробних бактерій і грибів у кишечнику
  • зміцнює клітинні мембрани, сприяє формуванню сполучних тканин
  • регулює артеріальний тиск

Крім хлорофілу, в зелених овочах цінні для здоров'я фолієва кислота (вітамін В9), вітамін К, каротиноїди (бета-каротин і лютеїн) і клітковина. Також у них присутній кальцій, важливий мінерал для опорно-рухового апарату.

Як отримати більше користі від овочів

Якщо ви хочете отримати водорозчинні вітаміни із зелених овочів, краще вживати їх у свіжому вигляді, адже при термічній обробці вони частково руйнуються. На вміст жиророзчинних вітамінів, таких як E і K, висока температура впливає менше. 

Краще засвоюються жиророзчинні вітаміни при наявності в страві жиру. Щоб максимально зберегти весь спектр вітамінів, готуйте овочі на пару або варіть їх недовго. Включайте в раціон різноманітні овочі щодня, у тому числі городину зеленого кольору - листя салату, шпинат, капусту, броколі, цибулю порей, листя буряка, кріп, петрушку.

Раніше ми писали, як зміцнити імунітет наприкінці весни. Ділимося корисними порадами, які захистять ваш організм у цю пору року. 

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1