Вітамінний скарб: як часто потрібно вживати зелень

Здоров'я 17:52 - 09 травня 2022

Зелень ціниться великою кількістю вітаміну В9, К, каротиноїдів, хлорофілу і клітковини

Вітамінний скарб: як часто потрібно вживати зелень

Дієтолог розповіла, як отримати від зелені максимум користі/Фото: Рexels

Дієтолог Світлана Фус поділилася корисними порадами, як отримати від зелені максимум вітамінів. Пропонуємо дізнатися, як часто потрібно вживати різні види зелені та як збагатити свій організм цінними мінералами. 

Читайте також: дієтолог розповіла, чому важливо їсти зелені овочі

Як потрібно вживати зелень: поради дієтолога

  1. Якщо ви плануєте додати зелень в суп або іншу страву під час приготування, намагайтеся робити це за 5-10 хвилин до повної готовності. Вітамін С і фолієва кислота руйнуються під час термічної обробки, тому більшу частину зелені слід вживати саме у свіжому вигляді.
  2. Зелень варто додавати під час кожного прийому їжі. Наприклад, листовий салат. Він може бути основою будь-якого овочевого салату або зеленого коктейлю. Велике листя можна використовувати в приготуванні ролів з різними начинками або в бутербродах з цільнозернового хліба.
  3. Рання зелень може містити нітрати і пестициди. Зменшити кількість їх можна, якщо вживати тільки листові пластинки зелені, оскільки основна маса нітратів зосереджена в черешках (базилік, петрушка, кріп та інші види).
  4. Від нітратів можна позбавитися, якщо вимочувати зелень в холодній воді протягом пів години. Однак тоді водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, нікотинова кислота) частково вимиваються з рослини.
  5. Щоб знизити кількість пестицидів, мийте зелень під проточною водою, адже пестициди часто перебувають на поверхні листя.
  6. Формуйте меню на основі сезонної зелені.

Раніше ми писали, що включити до раціону у травні. Розповідаємо, які сезонні овочі найкорисніші.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1