18 поширених помилок, яких ви припускаєте за сніданком

Здоров'я 20:31 - 20 червня 2022

Звичні варіанти сніданків, які багато хто звикли вважати корисними, насправді такими не є. Ми розібрали основні помилки та запропонували альтернативні рішення

18 поширених помилок, яких ви припускаєте за сніданком

Що їсти на сніданок/Фото: Getty Images

Дієтологи рекомендують приділяти сніданку велику увагу. Перший прийом їжі запускає роботу внутрішніх органів, наповнює енергією та покращує працездатність. Але неправильно підібрані продукти або пропуск сніданку можуть негативно позначитися на здоров'ї. Ми розглянемо типові помилки у сніданку, які заважають людині схуднути.

Помилка №1: поганий сон

Щільному та смачному сніданку має передувати здоровий сон. Багато фахівців в один голос вам заявлять, що сон - це основа хорошого самопочуття та правильного протікання внутрішніх процесів.

Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, регулярно займаєтеся спортом, не зловживаєте шкідливими звичками, але об'єми тіла все одно не йдуть, то причина може бути у звичайному недосипанні.

Помилка №2: бутерброд із ковбасою

Це звичний та швидкий сніданок для багатьох людей. Пара бутербродів з чаєм або кавою – відмінний варіант, щоб закинути що-небудь у шлунок і поспішити у своїх справах, думають багато хто. Насправді бутерброди особливої ​​ситості не принесуть, а от зайві калорії – будь ласка. У парі шматочків ковбаси міститься близько 200 ккал, додайте сюди зайвий жир та високе поєднання глікемічного індексу.

Чим замінити: цільнозерновий хліб + індичка + огірок / моцарела + помідор + базилік

Фото: Getty Images

Це буде чудова альтернатива бутербродам. Щоб визначити цільнозерновий хліб, необхідно звернути увагу на його колір. У цільнозернових продуктів він зазвичай темніший. Проте темний хліб не завжди буде цільнозерновим. Тож уважно читайте склад на етикетках. Він повинен містити такі словосполучення "з цільного зерна" або "цільнозернове борошно".

Помилка №3: ​​яєчня з беконом

Смажену на соняшниковій олії яєчню з жирним беконом можна замінити гарною альтернативою.

Чим замінити: омлет із куркою та овочами

Змішайте пару яєць з курячою грудкою або шматочками індички та будь-якими овочами (стручкова квасоля, броколі, печериці або помідори), посоліть, розлийте в силіконові форми для маффінів і поставте в духовку на 30-40 хвилин при 170-180 градусів.

Помилка №4: сосиски

Продукт, вміст якого входять мінімум м'яса, але максимум жиру, солей, фосфатів і нітрату натрію, краще замінити чимось істотнішим.

Чим замінити: домашня буженина з індички

Напихайте її приправами, натріть сіллю, загорніть у фольгу і засуньте в духовку філе індички. Можна зробити відразу великий шматок, щоб вистачило на кілька сніданків.

Помилка №5: бутерброд з ікрою/червоною рибою

На свіжий хрусткий багет покласти холодну вершкову олію і посипати ікрою, або додати червону рибку... Дуже смачне поєднання, але не склад.

Чим замінити: цільнозерновий хліб + авокадо + ікра

Це майже те саме, але цільнозерновий хліб у поєднанні з авокадо та ікрою – це не тільки смачна страва, але й корисна.

Помилка №6: пластівці з молоком чи соком

У рекламі пластівці, залиті молоком чи соком на сніданок – це найкращий початок дня. Але насправді швидкі сніданки отримують шляхом екструзії – коли борошно, цукор та добавки перетворюють на однорідну масу та формують частинки продукту, наприклад, кульки або пластівці. У такому продукті величезний вміст цукру та крохмалю.

Чим замінити: гранола

Фото: Getty Images

Це дуже смачна страва, особливо якщо вона домашня. Приготувати запас граноли на тиждень займе у вас не більше півгодини. Викладіть рівним шаром вівсяні або мультизлакові пластівці довгого варіння на лист і додайте горіхи, сушені ягоди, родзинки та будь-які сухофрукти на вибір. Полийте суміш 2-3 ложками меду, поставте в розігріту до 150 градусів духовку і помішуйте. Зачекайте, поки не підрум'яниться. Остудіть і складіть у банку. Вживайте гранолу із молоком або йогуртом.

Помилка №7: солодкий йогурт

Ще одна хибна думка думати, що будь-який йогурт корисний. Покупні фруктові йогурти з високим вмістом цукру та низькою кількістю корисних речовин навряд чи наситять ваш організм.

Чим замінити: смузі

Наріжте овочі або фрукти великими шматочками, викладіть в один шар у пакет або блюдо і помістіть в морозилку мінімум на 2 години. Додайте знежирене молоко, несолодкий йогурт або фреш і збийте.

Помилка №8: каші та мюслі швидкого приготування

Каші з ранку – найкращий сніданок, насичений вуглеводами. Але якщо це не швидкі каші або мюслі, які проходять сувору первинну обробку, яка перетворює "повільні вуглеводи" на швидкі.

Чим замінити: крупнозернова вівсянка

Така крупа хоч і потребує тривалого варіння (близько 30 хвилин), зате в ній збережуться всі корисні компоненти.

Помилка №9: солодкий сир або сирки

Сир – це корисно, але в основі солодкого сиру лежить цукор. А у сирках можна знайти рослинні жири, консерванти та ароматизатори у великій кількості.

Чим замінити: запіканка з грушею та соусом зі свіжих ягід

Фото: Getty Images

Збийте сир, яйце, кілька ложок борошна, ваніль і трохи цукру або замінники цукру. Додайте туди нарізану кубиками велику грушу і запікайте в антипригарній формі до золотистої скориночки.

Помилка №10: солодка випічка

Існує думка, що краще на сніданок залишити борошняне та солодощі. Це неодмінно краще, ніж такі продукти перед сном. Але значно корисніше буде відмовитися від зайвого жиру, цукру і порожніх калорій.

Чим замінити: шоколадний кекс у чашці

Зараз ми запропонуємо вам швидкий рецепт на випадок, якщо ви не можете розпочинати свій день без солоденького. Змішайте інгредієнти у чашці до однорідної маси в наступній послідовності:

  • 3 столові ложки борошна або висівок;
  • 1 чайна ложка кави, 2 столові ложки какао-порошку;
  • 2 столові ложки цукру або цукрозамінника;
  • ¼ чайної ложки розріхлювача, ½ чайної ложки кориці;
  • 2 столові ложки молока;
  • 1 яйце;
  • 2 столові ложки рослинної олії.

Присипте все це горіхами або насінням і поставте в мікрохвильову піч на 3 хвилини. Ваша ранкова насолода готова.

Помилка №11: сирники з варенням та сметаною

Сирники, звичайно, смачна страва, але зайва кількість борошна і цукру, та обсмажених на маслі. А варення додає ще більше цукру. Та й жирна сметана не додає корисності сніданку.

Чим замінити: сирники у силіконових формах з ягідним соусом

Фото: Getty Images

Наповніть форми вмістом для сирників зі зменшеною кількістю або взагалі без борошна. Поки сирники дбають у духовці, візьміть ягоди і збийте їх блендером у соус. Сметану можна замінити на простий несолодкий йогурт.

Помилка №12: млинці та оладки з борошна найвищого гатунку

Тут така ж ситуація – надлишок борошна у поєднанні з молоком не роблять сніданок корисним.

Чим замінити: млинці та оладки з гречаного, вівсяного або цільнозернового борошна

Фото: Pexels

Щоб зробити вівсяні панкейки, вам знадобиться: перемолоти вівсяні пластівці (50 грамів) в борошно, зробити пюре з напівстиглого банана, додати 2 яйця, 1 чайну ложку какао-порошку і порцію заміни цукрозамінника або меду. Перемішайте все. Якщо густо – додайте молоко. Випікайте млинці на добре прогрітій антипригарній сковорідці без олії, на невеликому вогні.

Помилка №13: тости з маслом та джемом / медом

Такий сніданок швидко підніме цукор у крові, але не наситить енергією надовго.

Чим замінити: тости з цільнозернового хліба з хумусом/гуакамоле/бананом

Така заміна допоможе протриматися до обіду. Хумус, до складу якого входять варений нут, кунжутна паста, сіль, часник) та гуакамоле (авокадо, помідор, цибуля, чилі, сіль) відмінно збиваються блендером за хвилину. Банан можна розім'яти виделкою разом із полуницею або просто викласти шматочками на тонкий шар арахісової пасти.

Помилка №14: солодкі грінки чи вафлі

Фото: Getty Images

Тут теж багато олії та цукру, а саме це робить їх смачними, але, на жаль, шкідливими.

Чим замінити: лаваш у вафельниці з начинкою

Загорніть у лаваш будь-яку начинку: трохи сиру та зелені, банан, родзинки та горіхи, солодку кукурудзу, моцареллу та базилік. Обсмажте все на сухій сковороді або засуньте у вафельницю.

Помилка №15: відмова від сніданку

Люди часто відмовляються від сніданку, не хочуть їсти вранці, не встигають тощо. У такому разі краще взяти їжу із собою. До речі, люди, які регулярно відмовляються від сніданку, у 4,5 рази частіше страждають від ожиріння. Все це через те, що пропуск першого прийому їжі уповільнює метаболізм і підвищує апетит.

Склянка води або зелений чай з ложкою меду і трохи горіхів будуть набагато кращими, ніж нічого.

Помилка №16: рясний сніданок

Фото: Getty Images

Деякі люди розуміють вираз "щільний сніданок" занадто буквально - і зранку влаштовують справжній бенкет. Результат – стан втоми через набитий шлунок зранку. Вам треба наситити себе якомога більшими вітамінами, а не кількістю їжі.

Помилка №17: сніданок, що перетікає в обід

Ті, хто снідає пізно, дорівнює тим, хто зовсім відмовляється від сніданку. А отже, такі люди стикаються з безліччю неприємних наслідків: зниження рівня глюкози, труднощі з концентрацією, запаморочення, сильний голод через кілька годин після пробудження.

Помилка №18: поганий сон

Щільному та смачному сніданку має передувати здоровий сон. Багато фахівців в один голос вам заявлять, що сон - це основа хорошого самопочуття та правильного протікання внутрішніх процесів.

Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, регулярно займаєтеся спортом, не зловживаєте шкідливими звичками, але об'єми тіла все одно не йдуть, то причина може бути у звичайному недосипання.

Висновок

Деякі продукти краще не їсти на сніданок, але їх не заборонено вживати протягом дня. Наприклад, яєчня, ковбасні вироби, копченості, апельсини та грейпфрути – негативно впливають на слизову оболонку шлунка.

Борошна та солодощі викликають викид цукру в кров. Жирна та смажена їжа перевантажують шлунок. Швидкі сніданки, пластівці та мюслі містять багато цукру та запас шкідливих консервантів. Тож дотримуйтеся нашіх порад та будьте здорові!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин