ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Користь і шкода малини: які вітаміни містяться в цій ягоді

Здоров'я 18:14 - 16 липня 2024

Які корисні властивості має малина та кому цю ягоду краще не вживати

Користь і шкода малини: які вітаміни містяться в цій ягоді

У чому користь і шкода малини / Фото: Pexels

Малина вважається продуктом, що належить до категорії суперфуд. Це означає, що літня ягода підноситься рекламою як така, що приносить здоров'я внаслідок наявності особливих властивостей. Напевно, ви не раз чули розхожий вислів "життя - малина". Так, ця колюча, кисло-солодка й ароматна садова красуня вважається символом солодкого життя і навряд чи хтось не знає про її цілющі властивості. Але чи так все однозначно - чи всім однозначно корисно вживати малину, чи є якісь протипоказання? Яка вона буває, як її вибрати і зберігати, чи буває від неї шкода - розберемося в сьогоднішньому матеріалі.

Яка буває малина?

Якою буває малина / Фото: Pexels

Уявіть собі, налічується понад 120 видів малини, які відрізняються, як правило, за:

  • часом дозрівання плодів;
  • урожайністю;
  • кольором (найпопулярнішими вважаються червона, жовта, пурпурова та чорна);
  • смаковими якостями (від солодших до кисліших);
  • розміром;
  • формі ягід і листя;
  • стійкості до температурних перепадів;
  • місця селекції та ін.

Малина прекрасно почувається і в посушливому кліматі, і в різко континентальному зі спекотним літом і морозною зимою, прекрасно переносить вологий клімат. Вважається, що навіть садова малина росте і в дикому вигляді, адже для її культивації не слід докладати особливих зусиль. Однак справжня лісова малина має більш яскравий аромат і смак. Такі ягідки менші за розміром і концентрація корисних речовин у них вища.

Як вибрати і зберігати ягоду?

Основний критерій під час вибору хорошої малини - звісно ж, її зовнішній вигляд. Чим кращий і апетитніший вигляд має ягода, тим вища її якість. Малину неможливо зіпсувати, поки вона росте на кущі, а ось неправильно зберігати - можна.

Малина завжди має бути сухою. Бажано, щоб вона була упакована в ємність із хорошим доступом повітря. Інакше, пустивши сік, ягода швидко зіпсується.

А ось ще кілька ознак, запам'ятавши які, ви завжди зможете вибрати найкращу малину:

  1. Чим насиченіший і яскравіший аромат, тим смачніша малина.
  2. Уважно оглядайте малину на предмет цвілі. Навіть якщо в даний момент ягода упакована, як слід, ніхто не скаже вам, в яких умовах її тримали до цього. Але на свіжій, правильно зібраній і упакованій ягоді цвілі не знайдете ніколи.
  3. Ягода не повинна бути м'ятою або мокрою.

До речі, якщо ви збираєте малину у своєму саду - завжди робіть це в суху погоду, так ягоди збережуться свіжими набагато довше.

Перед тим, як з'їсти, малину завжди слід мити. Але ніколи не мийте її заздалегідь - вона пустить сік і дуже швидко "стече".

Довго малина не зберігається навіть у холодильнику, бо має властивість пускати сік, в'янути та вбирати сторонні запахи. А така малина втратить не тільки смакові якості, а й корисні властивості. Тому вживайте малину свіжою.

Як обрати та зберігати малину / Фото: Pexels

А ось кілька лайфхаків для правильного тривалого зберігання малини:

  1. Заморозьте малину, попередньо ретельно промивши і висушивши на паперових рушниках. Ягоду краще акуратно розкласти в один шар, а коли вона замерзне, її можна буде розсортувати по пакетах. Для економії місця малину можна спресувати, але тоді ягоди втратять свою красу.
  2. Якщо ви хочете зварити з малини варення або компот, то не забувайте, що частина корисних властивостей під час термообробки втрачається. До того ж, і варення, і компот вимагають застосування цукру, а він рекомендований не всім. Замінити цукор можна стевією або еритритолом. Але не всім до смаку цукрозамінники, до того ж, цукор є консервантом, оскільки володіє антибактеріальними властивостями, тому компот без цукру не можна зберігати більше 3 - 4 днів, і то в холодильнику. Варення без цукру також краще заморозити.
  3. Багато господинь сушать малину в духовці за температури не вище 60 градусів протягом тривалого часу. Висушені ягоди малини зберігають свої корисні властивості на 99%. Вони добре зберігаються в полотняних мішечках, паперових пакетах у прохолодному темному місці.

Користь малини

Про користь малини можна говорити довго, бо вона багата на вітаміни груп В, С, А, Е, К, мікроелементи. Наприклад, у 100 грамах свіжої малини міститься майже половина добової норми вітаміну С. У ній міститься велика кількість кремнію, молібдену, магнію, марганцю, кальцію, заліза, фосфору, натрію, хрому, цинку.

Також у малині містяться потужні антиоксиданти - флавоноїди, феноли, антоціани, каротиноїди. Вони захищають наш організм на клітинному рівні від руйнівного впливу вільних радикалів, що потрапляють в організм за несприятливих умов зовнішнього середовища і відповідають за процес старіння.

Ягоди малини на третину складаються з харчових волокон, що сприятливо впливає на роботу кишківника і прискорює обмін речовин.

Незважаючи на солодкий смак, малина має важливу перевагу - має низький глікемічний індекс, тому малину можна вживати людям, які страждають на цукровий діабет. Люблять малину всі, хто стежить за своєю фігурою - у ній мало калорій (у 100 грамах ягоди міститься всього близько 50 ккал).

Шкода малини

У чому полягає шкода малини / Фото: Pexels

Малина містить багато саліцилатів, що розріджують кров, і вітаміну К, який також бере участь у процесах згортання крові. Тому, якщо у вас є проблеми зі згортанням крові, вживання малини краще обмежити. Також не варто зловживати малиною під час прийому препаратів проти згортання крові.

Обмеження стосуються і людей, які страждають на аритмію, порушення кров'яного тиску та інші серцево-судинні захворювання.

Не варто вживати малину в періоди загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, за гастриту, виразкової хвороби, а також за серйозних порушень обміну речовин, зокрема тим, хто страждає на подагру.

За хвороб нирок, тим паче за наявності каменів або піску в нирках, потрібно пам'ятати про сечогінні властивості малини.

І, звісно ж, з огляду на склад - малина - сильний алерген. Особливо яскраво алергія на малину може проявлятися у маленьких дітей. Давайте її дітям в обмеженій кількості і за перших же ознак алергії - кропив'янки, почервоніння шкірних покривів тощо - одразу ж припиніть вживання.

Людям із непереносимістю ацетилсаліцилової кислоти також не потрібно їсти малину.

Застосування в медицині

Офіційна медицина визнає користь малини. Вважається, що як регулярне, так і сезонне її вживання сприяє:

  • поліпшенню роботи серцево-судинної та нервової системи;
  • зміцненню імунітету;
  • прискоренню обміну речовин;
  • малина має сечогінний, потогінний і легкий проносний ефект;
  • підвищує чоловічу фертильність і рівень тестостерону;
  • сприяє нормалізації менструального циклу і зменшенню болю під час кровотечі;
  • покращує вироблення природного колагену;
  • сприяє профілактиці онкозахворювань;
  • має протизапальний ефект;
  • сприяє виведенню токсинів з організму.

Також останнім часом малина активно використовується косметологами.

Тепер ви знаєте всі секрети яскравої солодкої літньої ягоди. Якщо у вас немає серйозних протипоказань - їжте малину якомога більше, насолоджуючись її чудовим ароматом, адже малина смакує в будь-якому вигляді: свіжа, в компоті, варенні, конфітюрі, випічці та навіть в лікерах або наливках.

Джерело: РБК-Україна

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин