Користь і шкода абрикосів: кому не можна споживати літній фрукт

Здоров'я 15:00 - 09 липня 2022

Які лікувальні властивості має абрикос та кому краще його не їсти

Шкода абрикосів

Корисні властивості абрикосів. Фото: Pexels/Автор - Karolina Grabowska

Настав час зривати смачні та корисні помаранчеві фрукти з дерев. Абрикоси мають такий колір, оскільки містять велику кількість каротиноїдів. До речі,  ці речовини позитивно впливають на зір і шкіру, а також запобігають передчасному старінню клітин. Які ще корисні властивості має абрикос, дізнаєтесь далі. 

Корисні властивості абрикосів 

  • Абрикос містить дуже багато калію:  на 100 гр фрукта - 70% від добової норми людини
  • Можуть зупинити розвиток ракових пухлин. Екстракт впливає на метастази при меланомі. Особливо чутливими виявилися клітини при онкології підшлункової та молочної залоз
  • Лікарі стверджують, що абрикос пригнічує ріст бактерії, яка викликає гастрит
  • Абрикос виводить токсини з організму, знижує рівень холестерину, сприятливо впливає на обмінні процеси
  • При застуді дають відхаркувальний ефект, якщо пити чай з абрикосовою м'якоттю.

Читайте також: 5 білкових продуктів, які варто включити у свій раціон, щоб зміцнити імунітет і схуднути 

Окрім цього, фрукт може похвастатися багатим вмістом корисних речовин:

  • Вітамін С - добре впливає на серцево-судинну систему, підтримує еластичність тканин, нормалізує тиск і відновлює водний баланс;
  • Антиоксидант - запускають регенерацію клітин, перешкоджає появі вільних радикалів, зупиняє патогенні процеси;
  • Клітковина - виводить з організму шлаки, покращує травлення, сприяє легкій засвоюваності корисних речовин з інших продуктів;
  • Вітаміни А, Е і В9 - забезпечують протизапальний ефект, надають омолоджуючу дію;
  • Марганець, кальцій, залізо - регулюють рівень цукру, гемоглобіну, покращують роботу центральної нервової системи.

Лікарі радять купувати абрикос у липні - серпні, тоді фрукт не буде оброблений хімікатами. 

Кому не можна споживати абрикоси 

Категорично заборонено їсти абрикоси людям з виразкою і цукровим діабетом. Також варто бути обережними вагітним і дітям, бо абрикос сам по собі відноситься до числа фруктів - алергенів.

Серед корисних речовин присутній і неоднозначний амігдалін. Якщо з'їсти багато фруктів за один раз, то  можна отруїтися. 

Дізнайтеся, чим корисні та шкідливі молоді кабачки. 

Джерело: УНІАН

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1