Користь та шкода куркуми: 8 причин їсти куркуму щодня

Здоров'я 20:07 - 13 липня 2022

Про корисні властивості куркуми та її протипоказання, читайте у нашому матеріалі

Користь та шкода куркуми: 8 причин їсти куркуму щодня

Чому потрібно включити куркуму до свого раціону / Фото: Getty Images

Куркума (індійський імбир) – відома спеція, що має гіркуватий присмак і жовтогарячий колір. Все це завдяки природному барвнику куркуміну, який міститься в ній. Висушений і подрібнений на порошок корінь куркуми дуже популярний в азіатській кухні і його шанують в Індії. На Заході на цю спецію не звертали уваги до 70-х років минулого століття, але після низки досліджень переконалися в його протизапальних, противірусних, болезаспокійливих, антимікробних та протиракових властивостях. Зараз ми розповімо, навіщо додавати куркуму в їжу щодня.

Користь куркуми

1. Зняття запалень

На думку вчених, хронічні запалення – головна причина багатьох найпоширеніших захворювань. Сюди відносяться хвороби серця, метаболічний синдром, хвороба Альцгеймера та різні дегенеративні стани. Куркумін – потужний антиоксидант, що має яскраво виражену протизапальну дію. Його порівнюють з деякими фармацевтичними препаратами, але, на відміну від них, речовина не має серйозних побічних ефектів. Куркумін блокує NF-kB-молекулу, яка проникає в ядра клітин та ініціює запалення.

Важливо пам'ятати: куркумін погано всмоктується у кров. Щоб користь від їжі, приправленої куркумою, була максимальною, приправте її чорним перцем. Основний його біологічний компонент – піперин – він покращує біодоступність куркуміну. Простіше кажучи, він дозволяє головному інгредієнту спеції затриматися в організмі та діяти.

Крім того, куркумін є жиророзчинною речовиною, тому бажано їм приправляти жирну їжу: наваристий плов або тушковану свинину.

2. Уповільнення старіння та зниження ризику деменції

Окислення організму вважається одним із механізмів, що прискорюють старіння та провокують хвороби. У ньому беруть участь вільні радикали, які ушкоджують клітини всіх органів та тканин, вступають у реакцію з органічними речовинами – білками, жирними кислотами і ДНК.

Куркумін підвищує антиоксидантну активність організму і вчить наше тіло самостійно чинити опір атаці вільних радикалів.

3. Боротьба з депресією

Чим корисна куркума / Фото: Getty Images

Куркума або біодобавки з куркуміном вважаються гарними антидепресантами. Є дослідження, в якому вчені розділили 60 осіб, які страждають на депресію, на три групи. Перша приймала відомий антидепресант прозак, друга – 1 г куркуміну щодня, а третя – і те, й інше.

Через шість тижнів лікарі обстежили учасників експерименту та з'ясували, що стан добровольців з першої та другої груп покращився однаково. Найкращі результати показала третя група. Вчені припускають, що депресія пов'язана зі зниженням рівня нейротрофічного фактора мозку (BDNF) і скороченням гіпокампу – області мозку, яка відіграє роль у навчанні та пам'яті. Куркумін підвищує BDNF, перешкоджає цим процесам.

Ймовірно, що куркумін стимулює виробництво гормонів дофаміну та серотоніну. Дослідження продовжуються і донині, але перспективи куркуми як антидепресанту дуже великі.

4. Допомога при артриті

Артрит – це хронічне запалення суглобів. Його причиною медики вважають імунний збій: імунітет помилково атакує власні клітини. На жаль, це захворювання не лікується, але симптоми можна полегшити. І у цьому допоможе куркума.

Так, в обному дослідженні взяли участь люлі, що страждають від ревматоїдного артриту і з'ясувалося, що півграма куркуміну на добу полегшують біль і зменшують набряки суглобів набагато ефективніше, ніж хімічний протизапальний препарат.

Це не єдині такі дані. В іншому дослідженні люди, які хворіють на артрит, отримували 200 міліграмів куркуміну на день і також відзначали, що їхній стан покращився.

5. Поліпшення роботи печінки

Регулярне вживання куркуміну знижує ризик та зупиняє розвиток різних захворювань печінки. Куркума уповільнює накопичення жиру в цьому органі, а також фіброз та цироз.

А ще куркумін зменшує пошкодження печінки при інших захворюваннях, наприклад, хронічних гепатитах.

6. Поліпшення стану при сезонній алергії

Прийом куркуміну здатний згладити симптоми полінозу: свербіж, нежить, чхання, набряклість.

7. Профілактика хвороби Альцгеймера

Користь куркуми / Фото: Getty Images

Це найпоширеніше нейродегенеративне захворювання у світі – провідна причина деменції. Хвороба Альцгеймера невиліковна, тому лікарі радять наголошувати на її попередження. Запальні та окислювальні процеси відіграють роль у розвитку захворювання, а куркумін зменшує їхній вплив.

Ключова особливість хвороби Альцгеймера – накопичення білкових клубків, які називаються амілоїдними бляшками. За результатами досліджень, куркумін сприяє очищенню цих бляшок.

8. Поліпшення здоров'я та попередження розвитку багатьох захворювань

Є ціла низка захворювань та порушень, яким може протистояти куркума:

  • хвороба Крона;
  • цукровий діабет;
  • розлади шлунка;
  • біль у суглобах;
  • псоріаз;
  • рак простати;
  • туберкульоз;
  • астма;
  • розлади шлунка;
  • системна червона вовчанка;
  • стригучий лишай;
  • запалення ока;
  • пародонтит;
  • діарея;
  • прищі.

І це ще не повний перелік. Дослідження лікувальних властивостей куркуми ще ведуться, і не виключено, що незабаром ця спеція займе одне з ключових місць у терапії багатьох захворювань.

Протипоказання у застосуванні куркуми

Кому не можна вживати куркуму / Фото: Getty Images

Куркума може спричинити алергію. І якщо організм реагує на відомі спеції, то варто особливо обережно вживати цю приправу. Перш ніж ви наважитеся активно застосовувати куркуму, зробіть тест на руці: нанесіть щіпку куркуми з водою або молоком і подивіться на реакцію шкіри протягом двох діб.

Не рекомендується вагітним зловживати прийомами куркуми через її ефект, що розріджує кров. Крім того, існує припущення, що вживання гострих спецій в останньому триместрі може спровокувати сутички. Також краще відмовитись від куркуми тим, хто планує вагітність або лікується від безпліддя. Куркума знижує рівень тестостерону та зменшує активність сперматозоїдів.

Також куркуму варто виключити з раціону людям, які приймають препарати для розрідження крові (аспірин, варфарин) та антидіабетичні ліки. Справа в тому, що спеція знижує рівень цукру в крові. Додавання невеликої кількості куркуми в їжу як приправа не викликає проблем зі здоров'ям.

Краще відмовитися від куркуми людям, які мають проблеми із жовчним міхуром. Продукт може погіршити стан, особливо в тому випадку, якщо є каміння у жовчному міхурі або закупорка жовчних проток.

Не рекомендовано людям, які готуються до операції. Куркумін зменшує згортання крові, тому існує ризик кровотеч.

При дефіциті заліза в організмі також краще не застосовувати куркуму. Куркумін може погіршити засвоєння цього мікроелемента із їжі. Спочатку переможіть анемію і лише потім приступайте до вивчення корисних властивостей цієї спеції.

Застосування куркуми в домашніх умовах

Як ще застосовувати куркуму / Фото: Getty Images

Ця спеція відтіняє смак м'яса (особливо курки), омлетів та супів-пюре, а також добре поєднується з рисом, сочевицею та іншими крупами. Кондитери часто додають її до випічки замість штучних барвників для отримання жовто-жовтогарячого кольору.

Обов'язково звертайте увагу на термін придатності куркуми, інакше приправа, що залежалася, втрачає більшу частину своїх корисних властивостей і може гірчити через ефірні олії, що знаходяться в ній. Приправу вбирають у складі напоїв: додайте одну чайну ложку куркуми в молоко з медом, фруктові смузі, чай або каву. Також можна змішати її з іншими спеціями, покласти у заправки, маринади та овочеві салати.

На прилавках зі спеціями можна виявити свіжу куркуму, яка схожа на дрібний імбир. Її коріння можна натирати на тертці та додавати до їжі. Вони дають більш насичений смак та аромат у порівнянні з порошком. Цей варіант найкорисніший, тому що ви точно знатимете, що куркума свіжа і без домішок.

Куркуму активно застосовують у косметології. Для приготування маски можна змішати спецію з медом і молоком.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1