ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Корисні властивості та шкода куркуми: 6 причин їсти цей продукт щодня

Здоров'я 20:45 - 23 липня 2024

Чим корисна куркума і якої вона може завдати шкоди організму людини читайте в нашому матеріалі

Корисні властивості та шкода куркуми: 6 причин їсти цей продукт щодня

Користь і шкода куркуми / Фото: Pexels

Куркума напевно є в кухонному "арсеналі" кожної господині, адже ця спеція надає страві гарного сонячно-жовтого відтінку та багатого специфічного смаку, а яскравий аромат навіює спогади про справжній східний базар. Однак зараз багато досліджень підтверджують, що куркума корисна не тільки як приправа, а й для зміцнення імунітету, поліпшення мозкової діяльності та стану шкіри. Давайте поговоримо сьогодні про корисні властивості куркуми, чи є протипоказання до її застосування, і як її правильно "приймати".

Що таке куркума

Куркума належить до родини імбирних і містить куркумін - специфічний барвник, що міститься в стеблах і кореневищах рослини. Завдяки куркуміну приправа має гіркуватий смак і насичений колір, який вона віддає стравам навіть під час термообробки.

Куркума стала відома в Індії ще з 600-х років до н.е., де з неї робили порошок для приправи каррі. Ще в той час відзначили, що куркума значно збільшує термін придатності приготованих страв, і вона швидко стала прекрасним дешевим замінником дорогого шафрану. Рослину застосовували для фарбування тканинних і шкіряних рукавичок, деревини, і навіть металу.

По-іншому куркума ще називається турмерик і багата на ефірні олії, крім того, насичена фосфором, залізом, йодом, кальцієм, холіном, а також вітамінами групи В (В1, В2, В5), С і К. Варто враховувати, що куркума погано засвоюється зі шлунково-кишкового тракту, і, для кращого всмоктування, її необхідно вживати з жирними стравами. Крім того, деякі спеції значно посилюють всмоктування куркуми, наприклад, речовини, що містяться в чорному перці, збільшують засвоєння куркуми на 2000%. Калорійність куркуми - 325 ккал на 100 гр. продукту. При цьому 100 гр. куркуми містить 12,7 г білків, 13,8 г жирів і 58,2 г вуглеводів.

Користь куркуми

У чому полягає користь куркуми / Фото: Pexels

Протизапальні та антиоксидантні властивості рослини підтверджені численними дослідженнями. Крім того, доведено, що куркума покращує роботу мозку, знижує ризик серцево-судинних захворювань, перешкоджає розвитку раку, використовується для профілактики хвороби Альцгеймера, допомагає в боротьбі з артритом і депресією, уповільнює процеси старіння в організмі.

Куркума для зняття запалень

Вважається, що хронічні запальні процеси, які відбуваються в організмі і які ми навіть не помічаємо, значно впливають на роботу всіх органів і систем. Можуть провокувати хвороби серця, метаболічний синдром, хворобу Альцгеймера та різні дегенеративні стани.

А куркумін має найсильніші протизапальні властивості, які можна порівняти навіть із фармацевтичними препаратами, тільки побічних ефектів від нього набагато менше. До того ж, він здатний боротися з хронічними, малопомітними, уповільненими запаленнями, блокуючи на клітинному рівні специфічний білок, що відповідає за розвиток запального процесу.

Антиоксидантні властивості куркуми

Доведено, що старіння клітин спричиняється виключно окислювальними процесами, що відбуваються в організмі. У ньому беруть участь вільні радикали, які вступають у реакцію з органічними речовинами: до них відносяться білки, жирні кислоти і ДНК.

А куркума нейтралізує вільні радикали, тим самим зупиняючи або хоча б уповільнюючи окислювальні процеси. Крім того, спеція підвищує активність власних антиоксидантних ферментів організму. Таким чином, дієтична добавка уповільнює процеси старіння, покращуючи стан волосся, нігтів і шкіри.

Сприятливий вплив куркуми на мозкову діяльність

Раніше вчені були впевнені в тому, що нейрони з віком, мало того, що втрачають здатність ділитися і розмножуватися, так ще й втрачають раніше «напрацьовані» зв'язки. Але тепер напевно відомо, що вони навіть у похилому віці організму здатні й утримувати створені раніше зв'язки, і - більше того - продовжувати утворювати нові зв'язки, збільшуючись кількісно. А відповідає за цей процес специфічний гормон росту, його зниження якраз і провокує депресивні стани і навіть хворобу Альцгеймера.

Куркумін при додаванні в їжу стимулює підвищення рівня цього корисного гормону. Він, своєю чергою, збільшує ріст нових нейронів і бореться з різними дегенеративними процесами. А, як відомо, хворобу Альцгеймера вилікувати неможливо, але запобігти - цілком реально.

Куркума для зниження ризику серцево-судинних захворювань

Користь куркуми / Фото: Pexels

Хвороби серця виникають через генетичні чинники, малорухливий спосіб життя, стреси, через згубні звички. «Засмічуючись» протягом життя, судини стають ламкими, їхні стінки втрачають еластичність, завдяки цьому погіршується приплив крові до багатьох органів, а звідси і кисневе голодування, і анемія, і інші захворювання.

Куркумін покращує функцію ендотелію, що вистилає стінки кровоносних судин, збільшуючи їхню еластичність і проникність, адже руйнування ендотелію провокує не тільки розвиток серцевих захворювань, а й збої з тиском, порушення згортання крові. До того ж, куркумін сприяє зниженню холестерину, а навряд чи хтось досі не знає, наскільки шкідливий для всього організму підвищений рівень холестерину.

Куркума для зниження ризику розвитку онкологічних процесів

Так, тільки уявіть собі - куркума може запобігати поділу ракових клітин, впливаючи на ріст, розвиток і поширення пухлини на молекулярному рівні. Доведено випадки навіть зменшення метастазування та запобігання появі нових кровоносних судин у пухлинах. Звісно, куркума не є засобом лікування раку, але цілком довела свою дієвість у превентивній терапії для запобігання виникненню ракових захворювань.

Допомога куркуми в разі артриту

Куркумін настійно рекомендується пацієнтам із запаленнями суглобів. Як ми пам'ятаємо, вона здатна знімати запалення, і, до того ж, ще й купірувати больовий синдром.

Протипоказання в застосуванні куркуми

Протипоказання в застосуванні куркуми / Фото: Pexels

Зрозуміло, будь-який продукт має, як мінімум, базовий набір протипоказань. У вас може виникнути індивідуальна непереносимість куркуми або алергічна реакція. З особливою обережністю спецію слід застосовувати тим, у кого зустрічалися реакції на інші приправи. Якщо у вас є сумніви, краще провести 48-годинний нашкірний тест перед застосуванням спеції всередину.

Куркума може провокувати кровотечі через ефект, що розріджує кров, тому протипоказана вагітним, людям з порушенням згортання крові та іншими захворюваннями кровоносної системи, а також, якщо ви приймаєте препарати для розрідження крові на кшталт аспірину або варфарину.

Якщо ви приймаєте антиглікемічні препарати або інсуліни - пам'ятайте, що куркума здатна знижувати рівень цукру в крові. Однак зараз ми говоримо про системний прийом куркуми, адже додавання невеликої кількості спеції в їжу як приправи не викликає проблем зі здоров'ям.

Як слід вживати куркуму

З лікувальною метою радять вживати куркуму, розводячи теплою водою, винятково у свіжоприготованому вигляді, поки вода не встигла охолонути. Радять приймати цей «напій» або за 30 хвилин до сніданку, або перед сном. У перший тиждень прийому краще не перевищувати дозування в ½ чайної ложки, потім дозу можна збільшити до 1 чайної ложки. А з часом ви вийдете і на 1 столову ложку. Прислухайтеся до свого організму, і він сам підкаже вам, як краще.

Наостанок - кілька порад щодо вибору та зберігання куркуми. Найкраще купувати корінь куркуми, а не порошкову форму, так ви будете впевнені в її натуральності. Хороший продукт повинен мати насичений гострий запах. У порошку не повинно бути грудочок, зберігати його слід у сухому темному місці, бо куркумін не любить ні вологи, ні прямого сонячного світла.

І будьте здорові!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин