Користь і шкода цикорію: що буде, якщо випивати по одній чашці цикорію на день

Здоров'я 19:59 - 25 липня 2022

Цикорій відомий як замінник кави. Чи можна цикорієм замінити каву і наскільки вона корисна для здоров'я людини, розберемо в матеріалі

Користь і шкода цикорію: що буде, якщо випивати по одній чашці цикорію на день

Чим корисний цикорій / Фото: Getty Images

Вважають, що цикорій – це корисний і бюджетний варіант кави. Вся справа в тому, що за радянських часів їм намагалися компенсувати нестачу гарної кави в магазинах. Але, на відміну від кавових зерен, він не містить кофеїну. Як цикорій може замінити каву і які вітаміни та мікроелементи містяться в цьому продукті, розберемо у матеріалі.

Що таке цикорій?

Цикорій – багаторічна рослина висотою до 1,5 метра родом із Середземномор'я. Виробництво цикорію багато в чому схоже на виробництво кави. Тільки замість кавових зерен корінь цієї рослини висушують, обсмажують та подрібнюють – так і виходить розчинний порошок. Хороший напій вийде у разі використання культурних сортів, які виводяться спеціально для цього. А смак та аромат безпосередньо залежать від обсмажування.

Чим корисний цикорій?

Користь цикорію / Фото: Getty Images

У корені цикорію міститься безліч корисних речовин, вітамінів та сполук. Насамперед, звичайно органічної речовини – інуліну, якого міститься до 75%. Це натуральний полісахарид, що підходить для дієтичного харчування, його застосовують при цукровому діабеті. Інулін добре засвоюється та є сильним пребіотиком.

Регулярне використання цикорію підвищує захисні функції організму до шкідливих бактерій та вірусів. Крім того, у цикорії зосереджено безліч вітамінів, серед яких:

  • вітаміни групи А і В, які відповідають за добрий зір, зростання кісток, стан шкіри та волос.ю а також підтримують психічне здоров'я людини;
  • клітковину та лактулозу, які незамінні для злагодженої роботи всього ЖКСТ;
  • залізо, яке потрібне для підтримки нормального рівня гемаглобіну в крові;
  • фосфор, що регулює рівень гормонів у чоловіків та жінок;
  • натрій, що корисний для регуляції кислотно-лужного балансу всього організму;
  • інулін, життєво важливий при діабеті;
  • цинк, що допомагає імунній системі боротися з вірусами та бактеріями.

Цикорій найчастіше радять вживати діабетикам, адже він виводить із організму холестерин і регулює рівень цукру в крові. Також корисний напій має сечогінний ефект, а також допомагає впоратися з набряками та запаленнями. Його часто рекомендують для профілактики хвороб статевої галузі. Аналог кави також принесе користь і за похмільного синдрому: чашка гарячого настою допоможе зняти інтоксикацію і забути про головний біль.

Цикорій має невелику калорійність - всього 21 Ккал на 100 г продукту. Враховуючи, що для приготування однієї чашки необхідно всього 5 г порошку, кількість калорій у напої буде мінімальною. З цієї причини його можуть безбоязно вживати люди, які хочуть позбутися зайвої ваги.

Жінки цінують цю рослину через його позитивний вплив на стан шкіри та волосся. Напій із порошку забезпечує оновлення колагену, який відповідає за еластичність та пружність шкіри. Так як у цикорії немає кофеїну, його сміливо можуть вживати вагітні та жінки. Через те, що цикорій на смак близький до кофеїну, він не впливає на тонус судин, але дає організму більше енергії.

Шкода цикорію

Чим може зашкодити цикорій/ Фото: Unsplash

Незважаючи на безліч корисних властивостей, цикорій може й негативно впливати на організм. Зазначимо, що список протипоказань не такий маленький.

  • По-перше, цикорій не рекомендують до вживання людям, які страждають на варикозне розширення вен і жовчнокам'яну хворобу.
  • По-друге, не рекомендується пити цикорій під час прийому антибіотиків – він заважає їм засвоюватись і, відповідно, знижує їхню ефективність.
  • Людям із гіпотонією теж краще не зловживати напоєм. Одна чашка цикорію може викликати нудоту, слабкість та запаморочення. Норма для здорової людини – 30 мілілітрів напою на день.
  • Магній і вітамін С у складі цикорію можуть нашкодити тим, хто страждає на гіпотонію або нестабільний артеріальний тиск, тому що ці речовини здатні розширювати судини, розріджують кров і за рахунок цього знижують артеріальний тиск - тому може з'явитися запаморочення, слабкість і нудота.
  • Цикорій протипоказаний при сечокам'яній хворобі, оскільки напій може знизити кислотність сечі та призвести до утворення каменів у нирках та сечовому міхурі.
  • Людям, які страждають на алергію, також потрібно бути акуратними з цикорієм – він може загострити алергічну реакцію.

Чи можна вживати цикорій вагітним?

Перш, ніж майбутній мамі включити цикорій до свого раціону під час вагітності, необхідно проконсультуватися з фахівцем. В основному, вітаміни та мінерали, що містяться в цикорії, можуть бути корисними для майбутньої мами та плоду. Так, вітамін С зміцнює імунітет і здатний захистити маму та майбутнього малюка від інфекцій, вітамін В2 бере участь у процесах поділу клітин, а вітамін В9 – у формуванні нервової системи майбутнього малюка. Але все ж таки без схвалення лікаря краще не пити цикорій.

Як правильно пити цикорій

Як вживати цикорій/ Фото: Getty Images

Все залежить від вибраного варіанта цикорію. Він може бути смажений мелений, у форматі рідкого екстракту або розчинний (у порошку чи гранулах).

Смажений мелений підходить для заварювання у кавоварці, френч-пресі чи турці. А рідкий екстракт найчастіше використовують для приготування страв та соусів, надаючи їм характерного, злегка солодкуватого смаку, або для приготування напоїв, розбавляючи його гарячою або холодною водою. У розчинному цикорії найбільший вміст інуліну. Він чудово поєднується з прянощами, молоком чи вершками.

Цикорій має ніжний солодкувато-гіркуватий смак. Напій має тонкий горіховий аромат і кавовий присмак.

Салатний цикорій варять, тушкують та запікають. Трава стає пікантною приправою в салатах, овочевих, рибних та м'ясних рагу, а також супах та тесті.

Застосування у медицині

Цикорій натщесерце притуплює голод і знижує апетит, тому лікарі його рекомендують пити при збалансованій дієті. Також напій заспокоює нерви та бореться із безсонням. Він виводить з організму шлаки та нормалізує рівень цукру в крові.

З одного боку, цикорій тонізує організм, з другого – заспокоює. Тому продукт допомагає зосередитися і добре почуватися. Він розслаблює нервову систему. Найчастіше цикорій приймають як цукрознижувальний засіб при діабеті другого типу.

Як вибрати цикорій?

Як вибрати цикорій / Фото: Getty Images

Купуючи мелений порошкоподібний цикорій, уважно вивчіть склад. Недобросовісні виробники можуть додати до нього ячне борошно, мелений овес чи жито. Зверніть увагу на:

  • Ціни напою. Якісний цикорій зараз не коштує дешево – найкращі виробники знаходяться у Європі. Тому його ціна можна порівняти з ціною кави.
  • Колір порошку. Дуже світлий колір вказує на наявність добавок, наприклад, мальтодекстрину. Про це розповість і відсутність пінки при заварюванні, оскільки пінку в напої створює саме білок, що міститься в порошку самої рослини.
  • Зміст інуліну. Це один із основних показників якості. У хорошому цикорії його не менше ніж 30%. Виробники якісного продукту зазвичай цієї цифри не приховують.
  • Країну походження товару. Найбільш якісний продукт росте у середземноморському кліматі. Тому ідеальні регіони походження це: Німеччина, Франція та Польща.

Зберігайте цикорій у сухому місці, далеко від прямих променів сонця.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1