Користь і шкода калини: корисні властивості та як ягода впливає на організм

Здоров'я 19:39 - 27 липня 2022

Калина - корисна рослина, ягоди якого врятують від кашлю і допоможуть від високого тиску. Як вибрати, застосовувати та зберігати цю червону ягоду, розповімо у матеріалі

Користь і шкода калини: корисні властивості та як ягода впливає на організм

Користь та шкода калини / Фото: Getty Images

Калина дозріває у серпні-вересні. Але збирають її лише з першими заморозками, коли ягоди стають солодкими. Ягода відома освіжаючим смаком ягід та великою користю для здоров'я. З неї готують прохолодні коктейлі, компоти, цілющі чаї та прекрасні вина, а також варять кисіль, повидло та джем.

Хімічний склад та калорійність калини

У калині зібрано велику кількість корисних речовин. До її складу входять вітаміни (А, С, Е, К, Р), мінерали, вуглеводи (сахароза, глюкоза, фруктоза, клітковина), органічні кислоти, жирні Омега-3 та Омега-6 кислоти, кумарини, пектини, каротиноїди, фітонциди , таніни, фітостерини, глікозид вібурнін, дубильні речовини та ефірні олії

За вмістом аскорбінової кислоти калина перевершує цитрусові плоди вдвічі, а, по концентрації заліза прирівнюється до чорниці і шипшини.

У 100 грамах продукту міститься всього 26 кілокалорій, а це допомагає надати фігурі стрункості.

Користь калини

Корисні властивості калини / Фото: Getty Images

Плоди калини важко назвати смачними. Вони мають гірко-кисло-терпкий смак і лише після заморозків втрачають свою гіркоту. Отоді їх і заготовляють для лікувальних цілей.

Цілющі ягоди сприятливо впливають на здоров'я, а саме:

  • підтримують вітамінно-мінеральний баланс;
  • активують обмін речовин;
  • тонізують організм та наповнюють його енергією;
  • прискорюють одужання після тривалої хвороби та операції;
  • підвищують витривалість;
  • усувають застійні процеси у шлунку;
  • стимулюють кишкову перистальтику;
  • покращують травлення;
  • послаблюють потяг до солодощів;
  • виводять зайву рідину, токсини та шлаки;
  • стимулюють процеси регенерації;
  • мають омолоджуючу дію.

У калині містяться органічні кислоти, що стимулюють вироблення соляної кислоти. Це корисно при її нестачі, яка спостерігається при гіпоацидному гастриті.

Настій з ягід має легкий сечогінний і проносний ефект, що допомагає знімати набряки і боротися із запорами. Настій та сік теж застосовується зовнішньо – знімає запалення на шкірі та бореться з пігментними плямами.

Як діє калина на різні системи організму

Вплив калини на організм / Фото: Getty Images

Цілюща ягода підвищує опірність організму інфекціям, допомагає заспокоїтися, впоратися зі стресом та депресією, усунути нервозність та тривожність, покращити настрій та нормалізувати сон. Також калина покращує пам'ять, увагу, здатність логічно мислити.

Ягода надає сприятливу дію і на кровоносну систему: вона оновлює кров, підвищує її властивості, що згортають, зміцнює серцевий м'яз, надає міцності судин і очищає їх від холестеринових відкладень, запобігає розвитку анемії.

Гіпертоніки також оцінять міць калини, оскільки ця ягода має здатність знижувати артеріальний тиск і зберігати отриманий ефект протягом тривалого часу. Але важливо не переборщити із вживанням ягід, інакше вони принесуть протилежний ефект.

Калина для жінок

Калина чудово підтримує жіночий організм. Ягода допомагає стабілізувати гормональний фон, схуднути та зберегти фігуру у формі. Крім того, жінки та дівчата оцінять, як сприятливо калина впливає на обмін речовин та стан шкіри.

Жінкам репродуктивного віку калина приведе до нормального стану м'язовий тонус матки. Рослина можна по-різному приймати в косметичних цілях: як відвар, робити компреси, готувати різні ванни та маски для волосся і тіла.

Калина для чоловіків

Для чоловіків калина теж несе користь і нехтувати її не варто. Ця ягода буде чудовим засобом профілактики хвороб печінки, серцево-судинних захворювань. Чоловіку буде корисний зміцнюючий ефект калини для організму, а також отримає заряд енергії.

Так як калина корисна для серця, захворювання якого негативно впливає на ерекцію, її вживання може вчасно попередити розвиток проблем.

Калина для дітей

Обов'язково вмикайте ягоди калини у дитяче меню. Вони забезпечать зростаючий організм важливими вітамінами та мінералами, забезпечать правильний розвиток, допоможуть боротися з інфекцією. На гіперактивних дітей калина матиме заспокійливу дію.

За яких хвороб необхідно приймати калину

Калина червона та її кора застосовується при лікуванні різних захворювань та станів:

  • при застуді знижує температуру;
  • при кашлі допомагає відхаркнутись;
  • для профілактики та лікування гіповітамінозу;
  • для профілактики онкологічних захворювань;
  • запобігає розвитку алергії;
  • знижує артеріальний тиск при гіпертонії;
  • виводить із організму токсини;
  • нормалізує травлення;
  • заспокоює нервову систему;
  • зміцнює серцевий м'яз та судини серця;
  • знижує рівень холестерину у крові;
  • нормалізує пульс при аритмії.

При застуді чай з калиною і калина окремо – це прекрасна підтримка стану організму. А все завдяки її антисептичним та жарознижувальним властивостям.

Шкода калини

Яка може зашкодити калина / Фото: Getty Images

Насамперед калина протипоказана тим, хто має непереносимість ягоди, тобто алергікам.

Від вживання калини варто відмовитися при:

  • зниженому артеріальному тиску - стиглі плоди знизять його ще більше і негативних наслідків у цьому випадку не уникнути;
  • вагітності - ягода містить елементи, які за своєю дією схожі на жіночі гормони. Під час вагітності організм матері і так виробляє підвищену кількість гормонів, тому вживати її не потрібно.
  • захворювання суглобів – велика кількість органічних кислот негативно впливають на хрящі та суглоби. Тому подагра, артрит і схожі захворювання - це пряме протипоказання при використанні ягід калини.
  • алергічної реакції - різні висипання на шкірному покриві. Вона відбувається через передозування вітаміном С;
  • тромбофлебіті - сприяє швидкій згортання крові;
  • захворювання печінки, нирок та їх загострення – у калині міститься аскорбінова кислота, яка подразнює запалені органи.

Калина хоч і несе величезну користь організму, але бездумно лікуватись їй не можна. Так як у великих кількостях будь-який продукт принесе велику шкоду.

Застосування калини у кулінарії

Так як плоди калини досить гіркі, то коротка заморозка допомагає цього позбутися. Ягоди активно використовують для приготування різних напоїв, у тому числі й алкогольних. У плодах є пектин, який допомагає утворенню желе.

Калиново-яблучний мармелад

Калина у кулінарії / Фото: Getty Images

Складові:

  • Яблуко – 1,5 кілограмів;
  • Калина – 0,5 кілограмів;
  • Цукор – 1 кілограм.

Помийте яблука і викладіть на деко. Запікайте годину за температури 160 градусів. Після чого перетріть через сито, щоб очистити від насіння і шкірки.

Помийте калину, відокремте від гілок і перетріть через сито. З'єднайте з яблучним пюре та цукром. Поставте варити на середньому вогні без кришки і часто перемішуйте, щоб|аби| не пригорало. Після того, як пюре загусне, воно перемішуватиметься насилу і осідатиме на стінках, зніміть з вогню і закотіть у стерильні банки.

Калиновий морс

Як приготувати калиновий морс / Фото: Getty Images

Складові:

  • Вода – 3 літри;
  • Журавлина – 1 склянка;
  • Калина – 1 склянка;
  • Імбир – шматочок з ніготь;
  • Цукор – 200 г.

Закип'ятіть воду і розчиніть у ній цукор. Очистіть та наріжте імбир платівками. Додайте його і промиті ягоди в окріп і вимкніть вогонь. Процідіть через сито і подавіть ягоди маточкою, щоб вийшов сік. Макуха можна також використовувати в пирогах.

Настоянка

Цей гіркий або солодкий спиртний напій допоможе не тільки впоратися із застудою та іншими захворюваннями, але й насолодитися дивовижним смаком.

Складові:

  • Спирт - 250 мілілітрів;
  • Калина – 500 грамів;
  • Вода – 2 склянки.

Переберіть і почистіть калину, приберіть гілочки та зіпсовані ягоди. Ополосніть їх і відкиньте на друшляк, потім їх треба висушити. Перекладіть отримане в скляні банки і залийте спиртом, щоб ягоди були повністю покриті рідиною. Потім закрийте банки капроновими кришками та поставте їх на добу у темне місце. Через цей час долийте в банки чисту кип'ячену воду та залиште ще на два тижні. Тепер залишилося лише процідити отримане через фільтр та перелити у пляшки.

Калина з медом

Складові:

  • промита висушена калина;
  • солодкий нектар від бджіл будь-якого ґатунку.

Для приготування необхідно змішати інгредієнти у пропорції 1:1. Вживайте рецепт багатьох захворювань організму, зокрема склад готового продукту застосовується у комплексної терапії при онкології.

Як вибрати та зберігати калину

Як вибрати калину / Фото: Getty Images

Стигла калина має темно-червоний колір без білих плям. Купувати калину краще після перших морозів, бо така ягода менше гірчить.

Зберігати калину можна у свіжому вигляді, підвісивши її прямо гронами у прохолодному місці. Якщо ягоди почали сохнути, їх можна зняти з гілок і заморозити. Так калина пролягає рік.

Ще один хороший спосіб зберігання калини кілька років – це сушіння. Все робиться в дегідрататорі або духовці при температурі не вище 50 градусів.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1