Вчені з'ясували, як виникає хвороба Альцгеймера

Здоров'я 13:12 - 10 серпня 2022

Також вчені з'ясували, як зменшити ризик хвороби Альцгеймера

Мозок

Як зменшити ризик хвороби Альцгеймера/Фото: Getty Images

Вчені знайшли точну причину та механізм розвитку хвороби Альцгеймера. Він починається в кишківника та закінчується потужним прозапальним токсином у мозку.

Деталі

Дослідження під керівництвом Юхай Чжао та Уолтера Дж. Луківа з Центру нейронауки LSU Health New Orleans та відділу клітинної біології та анатомії, неврології та офтальмології показало, як виникає хвороба Альцгеймера. Також вчені з'ясували, як зменшити її ризик.

Як виникає хвороба Альцгеймера

Вчені довели, що бактерії Bacteroides fragilis у шлунково-кишковому тракті людини генерують нейротоксин, відомий як BF-LPS. Він є найпотужнішим прозапальним нейротоксином.

Доктор Дж. Луків розповів:

Більшість лабораторій, включаючи нашу власну, виявили різні форми LPS у нейронах людського мозку, ураженого хворобою Альцгеймера

Токсин зі шлунково-кишкового тракту долає гематоенцефалічний бар'єр через кровоносну систему та отримує доступ до відділів мозку. Після цього він посилює запалення у його клітинах і пригнічує білок, що підтримує цілісність клітини.

Як зменшити ризик хвороби Альцгеймера

Вчені зазначили, що достатнє споживання клітковини здатне зупинити процес розвитку хвороби Альцгеймера. USDA рекомендує жінкам до 50 років споживати 25 грамів клітковини на день, а чоловікам – 38 грамів.

Раніше вчені виявили у носі бактерію, яка провокує хворобу Альцгеймера. Бактерія, що викликає респіраторні захворювання, може проникати в мозок та провокувати розвиток хвороби Альцгеймера.

Джерело: Frontiers in Neurology

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1