RU UA
1

10 причин їсти часник щодня: користь та шкода овочів

Здоров'я 22:13 - 25 серпня 2022

У часнику багато корисних властивостей, але особливо він захищає від шкоди, яку завдає організму жирної їжі. Розкажемо про корисні властивості цього продукту і кому краще від нього відмовитись

10 причин їсти часник щодня: користь та шкода овочів

Що буде з організмом, якщо їсти часник щодня / Фото: Getty Images

Часник – одна з найдавніших культур, яку люди почали використовувати у кулінарії та медицині. Найближчі родичі часник — різні види цибулі, такі як: цибуля-порей, цибуля-шалот, зелена цибуля і шніт-цибуля, трохи далекі родичі — цибулинні квіти, наприклад нарцис і пролісок. Цю невибагливу рослину легко можна виростити у будь-якому кліматі.

Що потрібно знати про часник

Часник популярний у всьому світі і займає важливе місце у багатьох національних кухнях. Його корисні властивості були відомі ще в античності. Протягом багатьох століть цей овоч застосовували як ліки, особливо під час епідемій, а також у роки Першої світової війни його використовували як антисептик (наносили на рани, щоб очистити їх та прискорити загоєння), а також для лікування дизентерії, причиною якої і була антисанітарію, що поширювалася в окопах.

Користь часнику

У часнику є безліч корисних властивостей: він зміцнює імунітет, допомагає боротися з простудними захворюваннями, захищає серцево-судинну систему і вбиває бактерії. В овочах міститься величезна кількість вітаміну В6 (піридоксину), а також марганець, селен і вітамін С. У часнику також містяться вітаміни А, В1, В2, В12, D і Е, а також такі мінерали, як кальцій, фосфор, мідь, залізо та калій.

Часник високоживильний, але водночас низькокалорійний.

У 100 г продукту міститься:

  • 98 калорій;
  • 5,5 г клітковини;
  • 16,3 г вуглеводів;
  • 7,9 г протеїнів;
  • 0,6 г жиру.

В одному зубчику міститься:

  • 4 калорії;
  • 0,2 г білка;
  • 1 г вуглеводів.

Допомагає боротися із бактеріями

Користь та шкода часнику / Фото: Getty Images

Головна діюча властивість часнику — аліцин. Він якраз і надає йому особливого запаху. Це один із перших антибіотиків, який почав використовувати людство. Вчені довели, що він ефективно вбиває грампозитивні та грамнегативні бактерії, стафілокок, грибки та паразитів.

Для досягнення антибактеріального ефекту часник потрібно їсти свіжим. Перевірити часник на наявність аліцину досить просто – досить його понюхати. Якщо аромат буде слабким, то користі від овочів буде мало.

Підтримує імунітет

Часник має відмінні противірусні властивості і може допомогти у боротьбі з інфекційними хворобами, зокрема ГРВІ. За даними низки досліджень, екстракт часнику допомагає приборкати віруси грипу А та В, віруси простого герпесу, риновіруси, віруси, що спричиняють пневмонії та ротавіруси.

Знижує ризик серцевих нападів

Часник уповільнює загальний виробіток холестерину та стимулює поглинання «поганого» холестерину, тим самим знижуючи ризик атеросклерозу та гіпертонії. Декілька досліджень показали, що рослина сприяє тому, що клітини, які беруть участь у процесі згортання крові (тромбоцити) менше злипаються між собою і, відповідно, менше прилипають до стінок артерій.

Продукт містить багато активних молекул сірки, які, як було доведено, викликають розслаблення судин, що призводить до зниження артеріального тиску.

Попереджають онкологічні захворювання

Чим корисний часник / Фото: Getty Images

Сірчисті сполуки, що входять до складу часнику, на сьогоднішній день активно вивчають вчені. На їхню думку, ці сполуки можуть інгібувати ракові клітини та блокувати зростання пухлини завдяки уповільненню реплікації ДНК та збільшенню стресу ендоплазматичного ретикулуму.

У ході досліджень китайські вчені виявили, що регулярне споживання рослин роду цибуля допомагає знизити ризик виникнення раку шлунка, горла, простати та товстої кишки.

Допомагає запобігти хворобам Альцгеймера та старечому недоумству

Часник не тільки покращує когнітивне здоров'я людей похилого віку, але й здатний зменшити ризик виникнення поширених патологій мозку, зокрема хвороби Альцгеймера та деменції.

Знижує рівень цукру в крові

Часник має гіпоглікемічні властивості, тобто допомагає людям, які страждають на діабет, контролювати рівень глюкози в крові. Це з його впливом на інсулін – гормон, який виробляється у підшлунковій залозі, щоб організм міг отримати енергію від глюкози.

Дбає про здоров'я кишечника

Завдяки своїм антибактеріальним та пробіотичним властивостям часник може покращити стан кишечника. Вчені запевняють, що часник здатний «диференціювати» корисну мікрофлору кишечника та потенційно шкідливі ентеробактерії.

Знижує ризик жовчнокам'яної хвороби

Група речовин, що містяться в часнику, розріджує жовч та перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі. Найчастіше жовчнокам'яна хвороба розвивається через занадто великий вміст жирів у раціоні.

Захищає печінку

Яка користь від часнику / Фото: Getty Images

Численні дослідження показали, що речовини, що містяться в часнику, збільшують вироблення ферментів печінки, необхідні метаболізму лікарських засобів. Також доведено, що часник захищає печінку від токсинів, що містяться у ліках та важких металах.

Зміцнює кістки у жінок

Дослідження, які проводяться на гризунах, показали, що ця рослина може зменшити темпи втрати кісткової маси, що відбувається через підвищення рівня естрогену. У жінок при менопаузі прийом сухого екстракту часнику значно зменшує дефіцит естрогену в їхньому організмі.

Протипоказання до вживання часнику

Незважаючи на те, що часник має величезну кількість корисних властивостей, у деяких випадках його споживання може бути небезпечним. Деяким людям слід виявляти більшу обачність, особливо при прийомі біологічних добавок із вмістом часнику, тому що вони можуть взаємодіяти з певними лікарськими засобами, наприклад, з препаратами для розрідження крові.

Також слід уникати прийому добавок часнику за два тижні до хірургічної операції. Це пов'язано з тим, що вживання часнику у великому обсязі може перешкоджати зсіданню крові і, відповідно, підвищувати ризик кровотечі. Тому краще проконсультуватися зі своїм лікарем.

Алергія на часник

Рекомендована щоденна кількість часнику - від половини до зубчика (так в організм надійде приблизно 3000-6000 мікрограмів аліцину. У деяких людей при вживанні великої кількості часнику можуть бути розлади травлення (метеоризм або діарея).

Як правильно вибрати та зберігати часник

Максимальну користь ви можете отримати зі свіжого часнику. Якщо він м'який на дотик, не варто брати його, оскільки це означає, що він почав підгнивати чи проростати. Часник у формі пластівців, порошку або пасти безумовно зручний у використанні, але він не такий корисний, як часник у свіжому вигляді.

Цей овоч краще зберігати в умовах кімнатної температури у відкритій тарі та подалі від джерел тепла та сонячного світла. Ціла цибулина часнику зберігається від двох тижнів до двох місяців.

Після того, як ви розкрили голівку часнику, термін придатності овочів скорочується до декількох днів.

Лайфхак: як швидко почистити часник

Як швидко почистити часник / Фото: Getty Images

Якщо потрібно очистити один або кілька зубчиків, це краще зробити ножем. Якщо часник сухий, то можна натиснути боковою стороною ножа на стебло та зубчики відвалятись від нього самі. Аналогічно можна зробити і з окремим зубчиком - якщо його придавити ножем, то шкірка лусне і її буде набагато простіше почистити.

Якщо потрібно очистити відразу кілька головок часнику, це зробити можна механічним шляхом. Розламайте їх на зубчики, складіть у банку чи каструлю і закрийте кришкою. Потрясіть тару кілька секунд, як коктейльний шейкер, - у більшості зубчиків шкірка злізе сама собою. Витягніть очищені зубчики і продовжуйте трясти ті, що залишаться. Такий спосіб працює зі зрілим, добре висохлим часником.

Якщо рослина молода, можна відрізати у зубчиків "попки" і замочити їх на 10-15 хвилин у воді. Після цього їх буде набагато простіше очистити, а шкірка відходитиме від дотику.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин