RU UA
1

Скільки разів можна використовувати чайну заварку і чим шкідливий холодний напій

Здоров'я 20:16 - 29 серпня 2022

Чай, який заварили кілька разів, втрачає корисні мікроелементи

Чай

6 фактів про чай, які вас здивують/Фото: Pixabay

Чай може допомогти прокинутися з ранку або заспокоїти нерви. Проте цей напій може бути небезпечним.

Деталі

Експерти заявляють, що заварювання зберігає корисні властивості перші 15 хвилин. Далі напій починає накопичувати важкорозчинні дубильні та азотисті сполуки, які погано впливають на шлунково-кишковий тракт.

Чому не можна пити не свіжозварений чай

Чай, який заварили кілька разів, втрачає корисні мікроелементи. Перша заварка витягає з чайного листя майже 70% корисних мікроелементів, а друга – приблизно 30%. Вже третя заварка зберігає близько 10% корисних властивостей.

Чи небезпечна плівка, яка утворюється на поверхні чаю

Оксидна плівка формується через вплив кисню на відкриту поверхню чаю та подальшого процесу окиснення. Вона багата магнієм, залізом, кальцієм, молекулами білка, але містить гуанін, кофеїн та теофілін. Шкідливі речовини шкодять органам шлунково-кишкового тракту, особливо печінки.

Чим небезпечний чайний наліт

Чайний наліт може проявитися через півтори години після приготування напою. Якщо такий наліт утворився, краще відмовтеся від цього напою та приготуйте новий. Він формується різними патогенними бактеріями, які не дають корисним речовинам та мікроелементам потрапити до організму.

Вчорашній чай може підвищувати тиск

Заварювання з часом призводить до окислення ефірних та чайних поліфенолів. При цьому руйнуються амінокислоти та вітаміни. Чим більше настоюється чай, тим більше в ньому накопичується кофеїну.

Чим шкідливий холодний чай

Холодний чай шкодить організму. В охолодженому напої утворюється велика кількість солей та ефірів щавлевої кислоти. Вони є й у гарячому напою, але в охолодженому їхня концентрація зашкалює.

Скільки разів можна заварювати чай

Чайний листок можна заварювати кілька разів, але в обмежений проміжок часу. Це залежить від методу ферментації чаю.

Чорний чай менш придатний для повторного заварювання, але він дасть те, що потрібно. А ось зелений, білий та червоний чай можна заливати 3-4 рази окропом, з кожним заварюванням збільшуючи час очікування на одну-дві хвилини.

Раніше ми розповіли, який виноград корисніший для здоров'я. Виноград є чудовим джерелом корисних елементів та вітамінів.

Джерело: ТСН

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин