RU UA
1

Негативний та позитивний вплив кавуна на організм, про які ви могли не знати

Здоров'я 15:01 - 05 вересня 2022

Розповідаємо про користь кавуна, а також про те, чим небезпечне його надмірне споживання

Запаковані четвертинки кавуна на ринку

Головний смаколик літа: чому не варто переїдатися кавуном/Фото: tetsuko kuroshiba/Unsplash

Для багатьох українців немає нічого кращого, ніж з'їсти свіжорозрізаний кавун спекотного літнього дня та скуштувати цей популярний солодкий смаколик. У ньому багато вітамінів А та С, антиоксидантів, і насправді ця баштанна культура з низьким вмістом цукру, якщо порівнювати його з іншими літніми фруктами.

Деталі

Проте, крім корисності та поживності, ця баштанна культура має побічні ефекти для організму, про які ви могли не знати.

Негативний вплив на травлення

Фото:  Oli Scarff/Getty Images

У кавуні багато фруктози, рослинної сполуки в категорії FODMAP. Людям з проблемами травлення в анамнезі, наприклад, синдромом подразненого кишечника, може знадобитися обмежити прийом їжі категорії FODMAP, щоб почуватися якнайкраще.

FODMAP - це англомовний акронім, що позначає коротколанцюгові вуглеводи (олігосахариди, дисахариди й моносахариди й близькі за будовою сахароспирти - поліоли), які погано і не повністю всмоктуються в тонкому кишечнику людини й призводять до підвищеного газоутворення.

Кавун сприяє нейтралізації ракових клітин

У кавуні багато антиоксидантів, які допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі. Якщо їх не контролювати, вільні радикали мають здатність утворювати ракові клітини.

Лікопін тут є головним фактором. Як правило, помідори вважаються хорошим джерелом лікопіну. Проте, кавун насправді забезпечує майже на 40% більше лікопіну, ніж свіжі помідори.

Такі антиоксиданти, як лікопін, допомагають боротися з раком, протистоять старінню та відновлюють пошкоджені клітини в організмі.

Підтримує відчуття насичення

Фото:  Chung Sung-Jun/Getty Images

Насичення - це відчуття ситості та задоволення після прийому їжі. Пошук продуктів, які підвищують насичення, є рецептом успіху, коли намагаєтеся оптимізувати порції їжі, щоб контролювати свою вагу. Відчуття насичення полегшує вживання необхідних для схуднення порцій.

Одним з важливих факторів, що впливає на насичення, є загальний обсяг спожитої їжі. Таким чином, можливість з’їсти більшу кількість при меншій калорійності дає відчуття ситості. Кавун забезпечує цю користь завдяки високому вмісту води. Іншими словами, оскільки продукт досить соковитий, ви можете їсти його більше, щоб отримати меншу загальну калорійність порівняно з іншими продуктами.

В дослідженні 2019 року вчені виявили, що вживання кавуна покращує зусилля з контролю ваги завдяки підвищенню ситості. Насправді вони порівняли групу кавунів із групою ізокалорійного печива. Це означає, що дослідники годували дві групи однаковою кількістю калорій: одна група отримувала ці калорії з кавуна, а інша – з нежирного печива.

Подібні дослідження показують, що не всі калорії створені однаковими: деякі калорії насправді можуть спричинити відчуття насичення та дозволять загалом спожити менше калорій протягом дня.

Може спровокувати мігрень

Фото:  Chung Sung-Jun/Getty Images

Нещодавнє дослідження щодо провокаторів мігрені показало, що кавун може впливати на появу головного болю більше, ніж інші фрукти. Дослідники розглянули різноманітні продукти, включаючи кавун, маракуйю, апельсин, ананас, виноград, банан, огірок і папайю.

Дослідники помітили кореляцію вживання кавуна з набагато більшою частотою мігрені - іноді протягом декількох хвилин після споживання цієї баштанної культури. Майже 30% учасників дослідження поскаржились на мігрень протягом приблизно 90 хвилин після вживання кавуна.

Раніше ми назвали топ-6 продуктів, які ідеально підходять для перекусу. Фітнес-тренер розповіла, якими продуктами можна перекусити, щоб не нашкодити своїй фігурі.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин